Eszközök Tippek és tévhitek

A HTML5 mobileszközökön (6. lépés)

mobile-finger

Cikksorozatunkban elérkeztünk az utolsó lényeges ponthoz. Ezek a lépések segíthettek nektek, hogy miként konvertáljatok egy korábbi kurzust HTML5 kompatibilissá.

 

#6. Lépés:

Tartsd a HTML5 modulokat olyan kicsinek, amennyire csak lehet!

És végül, de nem utoljára, érdemes lehet ezt a pontot is megfontolni.

Most, hogy az összes nem kompatibilis elemet el kellett távolítanod a kurzusodból, nézd meg mi az, ami maradt és gondolod át, hogy vajon ez elég lesz-e alapnak, hogy akár mobileszközökre is tudj belőle fejleszteni.

A mobileszközök, mint már említettük egy korábbi cikkünkben, sokkal kevésbé hatékonyak, mint akár egy középszerű asztali gép vagy laptop. Általában a CPU-juk sokkal lassabb és sokkal kevesebb RAM érhető el bennük, mint amennyire szükséged lenne, ráadásul a böngészőiknek is sokkal kisebb a caching kapacitásuk (tudod, amiben a böngészési előzmények érhetők el).

Szerencsére azért ez a helyzet évről vére egyre javul, mert az újabb modellek egyre effektívebbek és erősebbek. Szóval ez a probléma idővel talán megoldódik. De jelenleg sajnos még sok esetben előfordulhat, hogy még egy kis multimédiás e-learning tanfolyam is térdre kényszeríti a rendszerüket.

Míg ugyan ez egy asztali gép esetében maximum annyit okoz, hogy kicsit belassulnak tőle a dolgok.

device-testing

De egy mobilon, ha az erőforrásai teljesen leterhelődnek, az operációs rendszer önvédelmi üzemmódja lapaján elkezdi bezárni az összes nem alapvetően létfontosságú programot, hogy visszaszerezze ezeket a forrásait. Ebből magad is kitalálhatod, hogy a mobil böngészőjében, amiben a kurzusod futtatnád, az eszköz nem értékeli úgy, hogy fontosabb lenne, mint bármi más, tehát nagy eséllyel be is zárja. A böngésző az első app, ami leáll, ha az erőforrások túlságosan is leterhelődnek. Ha azt hiszed elsőre, hogy ez csak akkor probléma, ha sok diát tartalmaz a tananyagod, akkor ezek alapján ezt gondolod újra: a mobilok, akár kevesebb, mint 10 diás tananyag esetén is ugyan ezt tudják produkálni. Itt magán az eszközön és persze a kurzuson is múlik a dolog.

Lényeg az, hogy az asztali számítógépek világában sokkal kevesebb ilyen buktatóra kell felkészülnöd, de ha mobilokkal is kompatibilisnek kell lennie a kurzusodnak, máris sokkal több dolgod van. Itt hatványozottan érvényes a mondás, miszerint  a ,,kevesebb néha több”.

Azt hiszem most elég gondolkozni valót kaptatok cikkeink nyomán, hogy mennyi problémát kell megoldanotok, ha HTML5-be kell konvertálnotok az e-learning kurzusotok. Tapasztalataitokat írjátok meg nekünk kommentben!

A szerzőről

Pálinkás Zsófia

Szóljon hozzá