Eszközök Tippek és tévhitek

Ingyenes stock fotók

stock-photography

Hogyan leljünk rá az ingyenes Stock fotókra, és miként lehet ezeket csoportosítani? Íme, cikkünkből megtudhatod!Az internet bővelkedik az ingyenes dolgokban, főleg a képek terén, csak meg kell találni ezeket, és kiválasztani a  számunkra megfelelőt. A Stock fotó 3 típusát különböztetjük meg:

  • Azok az ingyenes képek nem is annyira ingyenesek… : Az ingyenest úgy értik, hogy ingyenes, személyes felhasználásra. Ez igazán nagyszerű, ha éppen a családunknak akarunk, mondjuk a biztonságos közlekedésről egy e-learning kurzust tervezni, de használhatatlan abban az esetben, ha valóban dolgozni szeretnénk vele.
  • Igazából az ingyenes képek csak csalinak vannak ott, hogy végül fizetned kelljen értük: Elcsábítanak a gyönyörű képek, de mikor rákattintasz, hogy jobban megnézhesd őket, akkor kiderül, hogy valójában fizetősek.
  • A legtöbb ingyenes kép nem releváns: Kurzust és nem montázst kell csinálnod, mondjuk a Soylent Green’s House Center-nek. Ennél fogva szinte az összes gyönyörű természetkép nagyjából használhatatlan a céljaidnak megfelelően.

Tehát ebben a bejegyzésben, most inkább olyan képeket és oldalakat mutatunk be nektek, amik ingyenesek és közfelhasználásúak is lehetnek.

Természetesen az e-learning fejlesztőknek mindenféle trükkös megoldásai vannak az ingyenes stock fotókra beszerzésére. Íme néhány, amik szerintem kifejezetten jól működhetnek egy e-learning kurzusban:

– 36 Free Stock Images

45 Free Stock Images

80 Free Stock Images

– 60 Cutout People & Misc Images

– Office Images

– Creative Space

– Organized Office

– Office, Apartments, and Street

Tartsuk szem előtt, hogy az ilyen oldalak egy idő után mind egyre népszerűbbek lesznek, szóval, még ha most nem is tudunk olyan sok közül válogatni, idővel ez még valószínűleg változni fog. Ennek a másik oldala viszont, pont a népszerűségüknek köszönhetően, ezeket a képeket egyre többen, egyre helyen fogják felhasználni, szóval érdemes erre is odafigyelned, vajon mennyire maradnak egyedik az általad felhasznált képek.

startup

Startup Stock Photos

unsplash

Unsplash

picjumbo

Picjumbo

Kereskedelmi forgalomba hozható képeket kínálnak, ráadásul ingyenesen. Érdemes eljátszadozni velük és kipróbálni őket csak úgy „tesztvezetés” képpen. Rákerestünk néhány e-learningben használatos témára, mint például, ,,íróasztal”, ,,üzlet”, ,,munkahely” címszavakkal.

stockpic

Stokpic

gratis

Gratisography

jaymantri

Jay Mantri

jeshoots

Jeshoots

lifepix

Life of Pix

Egyes oldalakon akár még filterezheted is az általad választott képet:

magdel

Magdeleine

newold

New Old Stock

pubdomain

Public Domain Archive

kaboom

Kaboom Pics

split

Splitshire

skitter

Skitter Photo

fancy

FancyCrave

goodstock

Good Stock Photos

snapwire

Snapwire Snaps

foodie

Foodie’s Feed

Ezeket az oldalak üzletileg támogatottak, így regisztrációhoz kötötten szolgáltatnak ingyenes stock fotókat:

– Death to Stock Photo

MMT

RGB Stock

– GetRefe

– HiResStock

– Free Range Stock

– Pixabay

– IM Creator

– Stock Vault

– Morgue File

– Foter

– Compfight

– Superfamous Studios

Ne felejtsd el, hogy a felhasználási feltételei egy korábban letöltött képednek idővel esetleg megváltozhatnak, szóval ellenőrizd le akár kétszer is mielőtt felhasználnád egy kurzusban.

Bár nem szükséges, hogy végül hivatkozásként megjelöld az oldalakat, ahonnan a képek származnak, ugyanakkor mégis megilleti őket ez a kis elismerés, hogy értékeled a munkájukat, mivel összegyűjtötték ezeket neked, ráadásul ingyenesen elérhetővé tették.

Persze a forrásmegjelölés nem úgy működik, hogy teletapétázod a képernyőt linkekkel, de talán ez az angol nyelvű cikk segít ezt is megoldanod.

Természetesen az itt felsoroltaknál még sokkal több ingyenes stock fotós oldal létezik. Itt csak megpróbálunk egy listát bemutatni, amik szerintünk a leghasznosabbak lehetnek az e-learning fejlesztők számra és többsége még regisztrációhoz sem kötött.

 

Ti milyen oldalakról szoktatok képeket felhasználni a kurzusaitokhoz? Válaszaitokat várjuk kommentben!

A szerzőről

Pálinkás Zsófia

Szóljon hozzá