Eszközök Tippek és tévhitek

Használj rajztáblát az egér helyett!

Using Touchpad Graphics Tablet

Tableten rajzolni?

Az e-learning tananyagokban, jól alkalmazhatók a rajzolt karakterek. Az egészen egyszerűtől a kicsit bonyolultabbig, bármilyen stílusban élőbbé és érdekesebbé tudunk velük tenni egy kurzust. Egy érdekes cikkre bukkantunk az e-learning brothers oldalán Brother Nate-től, aki remekül megfogalmazta véleményét és tapasztalatait a rajztáblákkal kapcsolatban. A cikkíró Wacom tabletet használt, nekem pedig Genius-om van. Pár dologban eltér a kettő, de még így is egészen más perspektívákat nyújtanak, mint az egérrel való rajzolás élménye. Természetesen emellett pedig mindenki úgyis olyan rajztáblát használj, ami neki leginkább kézre áll és praktikus. Íme 3 nagyszerű indok, hogy miért inkább rajztáblával rajzolj az egér helyett:

 

  1. Ergonomikus

Sokkal kíméletesebb a csuklódnak és kevésbé terheli meg. Az egér egészen furcsa nyomást fejt ki a kezedre miközben nyomva kell tartanod a gombot és mozgatnod is. A legalapvetőbb program, amit egy rajztáblához ajánlani szoktak, az általában a PhotoShop vagy a Gimp. Gondolj csak bele mennyi mindent meg tudnál így csinálni sokkal egyszerűbben és könnyebben (pl. árnyékok, fények, színezés, stb.). Ha egeret használsz ezekhez, akár egy darab szappannal is rajzolhatnál. Kicsit sem természetes.  Más programoknál is – amik nem igényelnék a rajztábla használatát –  érdemes lehet mellőznöd az egeret, mert még így is sokkal természetesebb a csuklódnak ez a pozíció. Ha tollat használsz a navigáláshoz az azért is kényelmesebb, mert ez a szög inkább ahhoz hasonlít, mintha éppen kezet fognál valakivel. Nem kell kellemetlenül kicsavarnod a csuklód, mert sokkal természetesebb pozícióban tarthatod és ez elegendő lazaságot enged az ujjaknak is, így egyenletesebb az egész kéz terhelése. A toll sokkal könnyebb, mint az egér. Ez is egy jelentős különbség. A nap végére sokkal kevésbé fárad el így a kezed.

 

  1. Programozható

Ez természetesen a rajztáblád típusától függ, de bőven vannak olyan modellek, amiknél adott ez a lehetőség. Különböző beállításokat menthetsz el a task bar-odon (tálcán) és gyorsgombakat rendelhetsz hozzájuk, hogy azt használhasd egyből, amelyikre éppen szükséged van.  Például a méretet és pozíció (size and position), az alakformázás (format shape) fölugró ablakot, a jobb kattintáshoz kapcsolt menüt  vagy akár egy számodra hasznos oldalt a tableten vagy táblán lévő gombokhoz is hozzárendelhetsz.  Minél több lehetőséget fedezel fel az eszközödön valószínűleg annál jobban tudod majd őket strukturálni az igényeidnek megfelelően. Egyes táblákon egy külön kerék van a navigáláshoz és a zoomoláshoz.  A gyorsgombokkal pedig rengeteg időt takaríthatsz meg.

 

  1. Nyomásérzékeny

Bár az én rajztáblám nem képes ilyesmire, de egyes újabb modelleket már érintéssel is lehet vezérelni, például görgetni, zoomolni vagy képet elforgatni rajtuk.  Ez pedig tovább lehetőségeket ad, hogy még több szabad gombod legyen, amikhez a saját lehetőségeidet rendelheted hozzá.

 

De van itt még pár dolog, amit érdemes tudnod mielőtt rálépsz erre az útra és végleg magad mögött hagyod az egered:

  1. Olyakor zavaró is lehet…

… Még az elején. Vannak, akiket esetleg fáraszthat ez a technika, mert teljesen egérhez szoktak és furcsa lesz nekik. A rajztáblához vagy tablethez tartozó tollak  úgy vannak kalibrálva, hogy a kurzor a monitoron pontosan ott fog megjelenni, ahol a táblához érinted őket. Tehát ha a tollad a tábla tetejéhez húzod, a képernyődön ugyan azt az utat fogja lekövetni.  Nem egy egér, de sokan először valószínűleg úgy használják, ahogyan azt korábban megszokták. Tehát például ha a képernyő egy pontján hagyod a kurzort és a felemeled a tollad, a kezed elmozdítod, hogy több helyed legyen a tovább vinni, akkor nem az eredeti helyéről fog a kurzorod elmozogni tovább arra, amerre húzod, hanem megjelenik ott, ahol legközelebb hozzáérinted a tollad hegyét. Ha ez valakit nagyon zavarna vagy akadályozna, van olyan opció is, hogy úgy működjön, mint egy egér, de akkro is ha nem az. Szintén csak az egér tulajdonsága leginkább, hogy egyszerre húzod és kattintasz is vele.  A tollat valójában elég egyszerűen csak a tábla fölött tartani, amíg nem akarsz kattintani vele.

 

  1. Még mindig használom az egerem.

Ne dob ki az egered, mert vannak dolgok, amiket azzal könnyebb megoldanod. Még ha egy tablet-en lévő kerék utánozza is az egér görgőjét, néha gyorsabban tudsz zoomolni és navigálni a hagyományos módon. Sőt, olykor a jobb kattintás lehetősége is egyszerűbb.

David Revoy egyik cikke igen hasznos lehet, hogy hogyan és hova helyezzük a rajztáblánk vagy tabletünk, ha kényelmesen és hatékonyan szeretnénk dolgozni. Sőt, szintén ajánlani tudjuk a témával kapcsolatban Clay cikkét. Nagyon hasznos lehet.

 

Ti kipróbáltátok már a tablet-es megoldást? Szoktatok rajzolni? Mik a legkényelmesebb eszközök számotokra?

A szerzőről

Pálinkás Zsófia

Szóljon hozzá