Tippek és tévhitek

Tab interakciók és template-ek

interact

Mik is azok a tabok és templatek? Hogyan segítik az e-learning fejlesztő munkáját és miként támogatják a résztvevők tanulását az online kurzusok során?

 

Az e-learning kurzusokban leggyakrabban tab interakciókkal találkozunk. Ennek oka igen egyszerű, hiszen a módszer nagyszerűen alkalmas információk strukturálására és bemutatására. A tab-ok nagyobb információ tömeg tördelésére és egy komplexebb folyamat interaktív bemutatására egyaránt alkalmasak.

De miben is rejlik a tab-ok nagyszerűsége?

Be kell lássuk, hogy a legtöbb e-learning tananyag nem túlzottan interaktív. Egy tananyag a megjeleníteni kívánt tartalmak és megfelelő prezentációs technikák alkalmazása révén is tűnhet nagyon dinamikusnak még akkor is, ha inkább egy magyarázó jellegű, mint sem egy interaktív döntéshozatali folyamatot példázó témafeldolgozásról van szó.

Pedig az utóbbi megvalósítására a tab-ok kiválóan alkalmasak, mivel támogatják:

 

– az egyszerű tartalomrendezést:

A tab interakciók nem csak a felkínált megoldások révén segítik elő mindezt, hanem mintegy ösztönözik is a fejlesztőt a gondolatok jobb strukturálására. Ezzel összefüggésben az egyik legkedveltebb tab interakciónak a folyamatokat sorrendben, lépésenként bemutató típus számít.

 

– a tartalom könnyebb megértését:

A tab-ok lehetővé teszik a túlzottan tömör tartalom felosztását, könnyebben feldolgozható, emészthető mikro egységekre. A slide-specifikus tab-ok alkalmazásával akár az egész tananyag feldolgozható egyetlen tab interakció keretében.

 

– a személyre szabott navigációt:

A tananyagokban gyakran megfigyelhető a lineáris sorrendiség preferálása, annak érdekében, hogy a tanuló biztos minden elemen végighaladjon. A tab interakciókkal ugyanez elérhető, mégis kicsit élvezetesebben, a tanulóra bízva a feldolgozás sorrendjét. Pusztán egy feltétel beépítésére van szükség, mely a kurzus elvégzéséhez az összes tab megtekintését megköveteli.

 

– a tanuló elköteleződését:

Az elköteleződés és érdeklődés minden tanulási folyamat kulcstényezője, melyet nem csak a tartalom, az elsajátított ismeretek gyakorlati alkalmazhatósága, de a megfelelően megválasztott interakciók, kattintási módok is elősegítenek. Az érdeklődés fenntartását a tab-ok is nagyban segíthetik az aktív részvételre való ösztönzés, a képernyőn keresztüli döntéshozatalra való sarkallás révén.

 

tab

 

 

 

 – és a rugalmasságot:

A tab interakciók lehetnek slide specifikusak, vagy akár egész tananyagra kiterjedőek. Bárhol elhelyezésre kerülhetnek egy adott oldalon belül, sőt mi több, aloldalakká, interakciókká válhatnak egy lapon belül. Gyakran találkozhatunk kattintásra megjelenítő (click and reveal) interakciókkal, de a HOVER interakciók is épp úgy működőképesek.

 

Tehát ha legközelebb nekilátsz egy tananyag fejlesztésének, ne feledkezz meg a sokszor túlzottan egyszerűnek tűnő, de nagyszerű megoldásokat kínáló tab interakciókról, melyekhez a weben számos ingyenes template is elérhető, melyek a következő cikkünkben kerülnek bemutatásra.

A szerzőről

Pálinkás Zsófia

1 hozzászólás

Szóljon hozzá