Módszertan Tippek és tévhitek

Hatékony online beszélgetések

 

wlan-1582953_960_720

Vizsgáljuk meg azt a nyolc módszert, ami segít az online megbeszélések hatékony lebonyolításában!

1. Legyen egy konfliktus megoldó terv a tarsolyodban!

A viták elkerülhetetlenek minden közösségben, legyen az akár online, akár egyéb környezet. Egy konfliktus megoldó stratégia felépítésével azonban minimalizálni lehet ezeket a helyzeteket. A megbeszélés közbeni vita kialakulásánál legjobb közbelépni és hangsúlyozni a kölcsönös tiszteletet.

Bátoríthatod arra is a tanulóidat, hogy beszéljenek a saját nézőpontjukról és nézzék meg egy másik perspektívából a problémát. Néhány esetben szimpla félreértésről van ugyanis szó, ami az eltérő személyes értékekből és hiedelmekből adódik. Ezért olyan fontos a támogató tanulási környezet. Az online tanulóknak tisztában kell lenniük azzal is, hogy a véleményeiket és ötleteiket szívesen fogadják.

 

2. Határozd meg az elvárásaidat!

A különböző e-learning kurzusoknak különböző a szociális interaktivitási szintje. Míg sokan kötelezővé teszik az egyes kurzusokat, addig a többit önkéntes alapon lehet elvégezni. Ezért tisztában kell lenned azzal, hogy milyen tanulók fognak részt venni a kurzusodon és mik az elvárásaid velük szemben.

Add meg, hogy milyen online platformokat lehet használni a kurzusod végzése közben és milyen gyakran írhatnak hozzá megjegyzést a tanulók! Írj egy listát, mely tippeket és tanácsokat tartalmaz!

 

3. Vegyél részt aktívan az online megbeszéléseken!

A jelentős online megbeszéléseket időnként az élet alakítja, vagyis a tanulók akár át is vehetik az irányítást. Ezzel szemben az elején szükséged lehet arra, hogy aktív szerepet töltsél be az online megbeszélésben. Posztolj kérdéseket, online cikkeket és bátorítsd a tanulóidat, hogy reagáljanak!

Kérd meg őket, hogy osszák meg a visszajelzéseiket és adjanak hangot a véleményüknek! A cél a jég megtörése, amivel motiválni lehet a tanulókat arra, hogy adjanak hangot a véleményüknek és aktívan vegyenek részt a megbeszélésen! Próbálj a középpontba kerülni provokáló kérdésekkel! Emeld ki az e-learning kurzus azon pontjait, melyek vitára méltóak!

 

4. Ne tedd kötelezővé a kurzusodon való részvételt!

Néha az a legjobb módja a tanulók bevonásának valamilyen kurzusba, hogy választási lehetőséget adsz nekik. Vannak olyan emberek, akik nem szeretik megosztani a véleményüket vagy ötleteiket a csoporttal. Számukra kifejezetten kényelmetlen és idegenszerű a csoporttal való kommunikáció, ezért érdemes számukra teljesen önkéntessé tenni a részvételt.

Invitáld a tanulókat online megbeszélésekre, és hangsúlyozd ezen megbeszélések hasznosságát! Oszd meg az irányelveidet, hogy tudják, mire számíthatnak. Amennyiben bizonyos tanulók rendszeresen hiányoznak, küldj nekik privát üzenetet, hogy ellenőrizhesd őket és találd ki, hogy mivel csábíthatnád őket vissza! Talán csak egy kicsit noszogatni kell őket, hogy részt vegyenek.

 

5. Minden bejegyzésnek adj címet!

Minden fórumon, blogon és közösségi oldalon megjelent posztnak speciális címet érdemes adni, ennek két oka van. Először is, megelőzi a kognitív túlterheltséget. Másodszor pedig megkönnyíti a tanulók számára visszajelzés adását vagy megválaszolását.

Amennyiben túl sok vagy sok ugyanolyan tárgyú cím van, keveredés lehet belőle. Ezért kell moderálni is az éppen futó online megbeszéléseket, hogy meggyőződhess róla, hogy legfelül vannak a címsoron.

Tegyél fel releváns kérdéseket és mutass rá a kulcsfontosságú dolgokra! Például hívd fel a figyelmüket az érdekes dolgokra vagy olyanokra, melyeket maguktól valószínűleg észre sem vettek volna.

 

6. Kisméretű online csoportokkal dolgozz!

Akadnak emberek, akik szeretnek nagyobb csoportokkal együttműködni. Nagyon kedvelik az online társadalmat és szinte várják az alkalmat, hogy vitatkozhassanak valakivel. Viszont akadnak olyanok is, akiknek több személyes interakcióra van szükségük. Ne felejtsd el, akik szeretik a nagyobb online csoportokat még hatékonyabbak lesznek kisebb csoportokban!

Az introvertált emberek viszont kevésbé szeretnek hangot adni a véleményüknek nyilvános fórumokon. Ezért érdemes kisebb csoportokat létrehoznod, amik az adott tananyagrészen, az egész kurzuson, különböző célokon vagy az online tanulók érdeklődési körein alapulnak.

 

7. Hozz létre egy Talking Point menetrendet!

Készíts egy menetrendet arról, hogy mikor és mit szeretnél megvalósítani! Minden linket és utasítást mellékelni kell. Azt is érdemes hangsúlyozni, hogy az egyes beszélgetés témái lehetnek a különböző célkitűzések. Oszd meg a menetrendet a tanulóiddal, hogy egyedül fedezhessék fel! A másik lehetőséged az, hogy magadnak tartod meg a menetrendet, hogy segítségével minél több spontán válaszra bátoríthasd a tanulókat!

 

8. Kérjél meg tanulókat, hogy segítsenek irányítani a megbeszélést!

Minden héten kérj meg más tanulót, hogy segítsen az online megbeszélés irányításában. Kérd meg őket, hogy találjanak ki bejegyzést vagy kérdést, ami elindítja a beszélgetést. Ez megadja nekik a lehetőséget arra, hogy tapasztalatokat cseréljenek és megosszák a tudásukat a társaikkal. Tanulhatnak a különböző nézőpontokról is, visszajelzéseket is kaphatnak, mely segítenek nekik jobbá válni. Nagyon fontos, hogy állíts fel szabályokat és jó előre találd ki a témákat! Az online viták segíthetnek felmérni a megértési képességet, valamint a tanulók erősségeit és gyengeségeit egyaránt.

 

Az egyik előnye az online megbeszéléseknek, közösségi oldalak csoportjainak és egyéb együttműködést segítő eszközöknek a sokoldalúság. Érdemes kihasználni a bennük rejlő lehetőségeket!

forrás: (https://elearningindustry.com/facilitate-meaningful-online-discussions-elearning)

 

A szerzőről

Marton Blanka

Szóljon hozzá