Módszertan Tippek és tévhitek

Tanulás Facebookkal? Lehetséges!

 

social-media-1430513_960_720

 

Hét hasznos tipp a Facebook e-learningben való felhasználására!

A Facebook az egyik leghíresebb közösségi oldal. Emberek milliói használják naponta, hogy beszélgessenek a barátaikkal, reklámoznak és megosszák a legfrissebb híreket. Egy kevésbé ismert funkciója, hogy az e-learningben is hasznosítható. Íme, 7 hasznos tipp, hogy miként lehetséges ez!

  • Hozz létre kis létszámú csoportokat!

A Facebook csoportok felhasználása az e-learningben személyes e-learninges tapasztalatot követel meg. Az online tanulóknak ugyanis nem kell megosztaniuk a gondolataikat mindenkivel, csupán néhány hozzájuk hasonló gondolkodású társukkal.

Létre lehet hozni nyílt, zárt és titkos Facebook csoportot is. A nyilvános csoportok tömegek számára láthatóak. A zárt csoportok csak tagok számára elérhetők, de rájuk lehet keresni. A titkos csoportok sokkal kizárólagosabbak, csak a tagok találhatják meg a keresőben és láthatják a posztokat.

Ideális esetben kicsi, zárt csoportokat érdemes létrehozni az online tanulók számára. Amennyiben valamilyen érzékeny témával foglalkoztok, a titkos Facebook csoport lesz a legjobb megoldás.

 

  • Körültekintően válaszd meg a nevedet!

Meg kell választanod a Facebook csoportod nevét és adnod kell egy rövid leírást is róla. Ne felejtsd el, hogy a lehetséges tagok el fogják ezeket olvasni, amint elküldöd a meghívót. Nagyon fontos tehát, hogy egyértelmű legyen az üzeneted, a csoport céljai, és az, hogy mire számíthatnak a tanulók. Például, hogy milyen információkat fognak kapni, és miben kell feltétlenül részt venni.

Amennyiben Facebook csoport létrehozása mellett döntesz, használj kulcsszavakat, hogy a tanulók könnyedén megtalálhassanak. A csoport leírására maximum 3000 karakter áll a rendelkezésedre. Érdemes először piszkozatokat készíteni, illetve szakértő segítségét kérni.

 

  • Állíts fel néhány alapszabályt!

A dolgok könnyen kicsúszhatnak a kezünkből szabályrendszer nélkül. Érdemes létrehozni egy útmutatót, és netikett tippeket adni, hogy a csoport mindig megfelelően tájékozott legyen. A tanulóknak meg kell érteniük azt is, hogy a csoport dinamikáján múlik a tisztelet és az együttműködés.

Vita esetén a tanulók hivatkozhatnak az útmutatóra, és ennek segítségével próbálhatják meg kitalálni, hogy hogyan lehet megoldani a problémát. Nyugodtabbnak érezhetik magukat ettől, ami megnöveli a részvételi arányt. A szabályokat jelenítsd meg a Facebook oldaladon, hogy minden résztvevő számára elérhetővé váljanak, valamint érdemes a fontos dolgokról emlékeztetőket is írni.

 

  • Jelölj ki egy vagy több csoport admint!

A Facebook csoportoknak mindig kell, hogy legyen adminisztrátoruk, aki figyeli a csoporttevékenységet és jogosultsága van új tagok bevonására. A kisebb csoportoknak általában csak egy adminisztrátoruk van, míg a nagyobbakban adminisztrátor csapat tevékenykedik. Amennyiben több csoportod is van, célszerű mindegyikben új admint kijelölni.

Az admin felelős az online viták lecsendesítéséért, a forrásanyagok közzétételéért és a tagok létszámának szabályozásáért. Érdemes titkos csoportot létrehozni, amennyiben a téma olyan jellegű vagy a csoport résztvevőit valamilyen közös probléma köti össze.

 

  • Váljon napi szokásoddá a csoportoddal való foglalkozás!

Facebook csoportot olyan személy tud jól működtetni, aki következetes és elkötelezett a csoportja irányába. A tagok száma lehetséges, hogy először lassan fog növekedni, de mindenre időt kell hagyni.

A csoporttal napi szinten érdemes foglalkozni. Amennyiben nyitott csoportról van szó, népszerűsíteni is kell a tagok létszámának bővülése érdekében. A csoporttagok nagyobb eséllyel fogják ajánlani másoknak a csoportot, amennyiben a vezető rendszeresen foglalkozik vele. Az adminok hiánya vagy hanyagsága ugyanis káoszhoz vezethet, mert nincs ki moderálja az üzenőfalon történő társalgásokat. Szánj egy kis időt minden nap a csoportodra, és válaszold meg hamar a hozzád intézett kérdéseket is!

 

  • Motiváld a tanulókat, hogy vegyenek részt a kurzusodon!

A tanulókat sok esetben rá kell venni valahogyan, hogy részt vegyenek online kurzusokon. Kérd meg őket, hogy bátran osszák meg kérdéseiket szövegesen, vagy akár kép formájában is. Posztolj ki az e-learning témájával kapcsolatos cikkeket, melyek vitaindítók lehetnek! A bizonytalankodókat lásd el a tagoknak járó jellel (pl. legyen róluk rövid összefoglaló, melyekben kiemeled az érdekes részleteket a személyükkel kapcsolatban), hogy jobban a közösség tagjainak érezzék magukat. Azok számára, akiknek még ez sem lenne elég motiváció, rendezhetsz versenyeket vagy jutalmat is adhatsz bizonyos tevékenységekért.

 

  • Találd meg a problémás bejegyzéseket!

A problémás bejegyzések megjelenése elkerülhetetlen, különösen egy sok taggal rendelkező nyílt csoport esetében, ahol nehezebb érvényesíteni az irányelveket. Fontos a problémás megjegyzés eltávolítása, mielőtt minden hozzászóló elkezdi vállalhatatlan stílusban egymást és a poszt íróját kritizálni. Amennyiben egy tag többszöri felszólításra is oda nem illő, másokkal szemben tiszteletlen vagy támadó bejegyzéseket ír, a csoportból való eltávolítása az egyetlen jó megoldás.

 

A Facebook csoportok megfelelő működtetése sok időt és energiát követel meg az adminoktól, ugyanakkor egy kiváló eszköz az online tanulók számára az információáramlás gördülékenységének növelésére. A legfontosabb teendőd az, hogy maradj következetes és rendszeresen tartsd a kapcsolatot a tanulókkal bejegyzések formájában! Tegyél fel nekik kérdéseket, és kérj is visszajelzést minden esetben, így a tagok úgy érezhetik, hogy értékes résztvevői a csoportnak.

forrás: ( https://elearningindustry.com/use-facebook-groups-elearning )

 

 

 

A szerzőről

Marton Blanka

Szóljon hozzá