Módszertan Tippek és tévhitek

70:20:10 modell a fejlesztésben

Képtalálat a következőre: „70:20:10”

A 70:20:10 modell a tanulás és fejlesztés területén definiálja a tudás megszerzésének módját és arányait. Eszerint a tudásunk nagy részét tapasztalati úton szerezzük meg.

Képzeld el, hogy a munkahelyeden vagy, és egyszer csak neked kell befejezned egy feladatot, ami teljesen újdonság számodra. Mi az első lépésed? Talán segítséget kérsz a munkatársaidtól? Vagy esetleg utánanézel magad, majd mindezt később megosztod az új emberekkel a részlegeden?

Jól hangzik? Sok embernek ez egy teljesen bevett módszer, ami valójában nem más, mint a 70:20:10 modell megjelenése a gyakorlatban. Ez a rendszer, vagy nevezhetjük akár tanulási stratégiának is – a következőképpen jelenik meg a munkahelyen:

  • 70%-a a tanulásnak tapasztalati. Ez gyakorlatilag a mindennapi feladatvégzés, kihívások és tevékenységek eredménye.
  • 20%-a a tanulásnak szociális. Ez a többi emberrel (pl. kollégák) való érintkezés eredménye.
  • 10%-a a tanulásnak formális. Ez a képzéseken, tréningeken sajátítható el.

Először is nézzünk néhány kulisszatitkot a 70:20:10 modellről!

Valójában két 70:20:10 modell létezik az üzleti életben – az egyiket a tanulás és fejlesztés területén használják, a másikat az innovációs menedzsment területén.  A továbbiakban a tanulás és fejlesztés területére koncentrálunk.

A tanulás és fejlesztés területén alkalmazott 70:20:10 modellt (70:20:10 model for Learning & Development) Észak-Karolinában a Center for Creative Leadership (CCL) intézetében dolgozták ki az 1980-as évek elején. Napjainkban ez egy munkahelyi tanulási és fejlesztési stratégiává vált.

Nos, pontosan hogyan is vált ez a rendszer tanulási stratégiává? Íme, a módszer, ahogyan a 70:20:10 modellt alkalmazni tudod a munkahelyeden:

  • A tudás 70%-át szerezd meg tevékenyen!

Vess egy közelebbi pillantást azokra az esetekre, amik a tanulás 70%-át tapasztalativá teszik. A gyakorlati tapasztalás, ami a 70%-ot teszik ki, igen jelentős része a tudásnak. (Minden egyes alkalommal, amikor az alkalmazottnak szüksége van a gyakorlati tudása alkalmazására, ez mindig tapasztalati tanulás.) Tehetsz néhány dolgot, hogy biztossá tedd a tapasztalati tudásbázisodat – így megerősíted és támogatod ezt.

Egy fontos része ennek a tanulásnak, hogy megfelelően használd a tanulást menedzselő eszközöket. Ilyen eszköz például a CourseMill® LMS V7, amivel a szükséges adatokat menedzselheted. Mindemellett a CourseMill® Mobile alkalmazással mindez elérhetővé válik a telefonodon is – így ez egy kifejezetten kényelmes és eredményes útja a tudás 70%-ának megszerzésének.

  • Ne feledkezz meg a 20%-ról!

A szociális tanulás természetes folyamat két kolléga között – mindenképpen élj vele! Akárhogy is, előremozdíthatod vagy támogathatod a megfelelő eszközök alkalmazásával. Segíthet ebben az informális tudásmegosztásra alkalmas eszköz, mint a CourseMill® Wave.

  • Tudatosan gondolkodj a 10%-ról is!

Egy téves értelmezés szerint a 70:20:10 modell gyakorlatilag egy tanulásellenes modell. Ez azonban nem igaz. Akárhogy is, minden vállalatnál a tanulás 10%-aként megszervezik a formális képzéseket meggyőződve arról, hogy ez minőségi tanulás. A formális tanulás – mint az alapja és a kezdete a tapasztalati és szociális tanulásnak – fejleszthető. Ha a formális tanulás alapjai szilárdak, az ezt követő tapasztalati és szociális tanulás aktív és sikeres lehet.

Használd ezeket a tippeket a 70:20:10 modell bevezetéséhez a saját szervezetedben is! Sok sikert hozzá!

Forrás: https://elearningindustry.com/apply-70-20-10-model-learning-development

 

A szerzőről

Müller Andrea

Tananyagfejlesztő az ARTudásmenedzsmentnél, aki több éves e-learning fejlesztői és pedagógiai tapasztalattal rendelkezik.

Szóljon hozzá