Tippek és tévhitek

Hatékony időgazdálkodás az online tanulásban

Az idő menedzselése elengedhetetlen a hatékony tanulás érdekében. Nézzünk meg néhány hasznos praktikát, mellyel elháríthatóak az időgazdálkodással kapcsolatos problémák!

 
1. Próbálj meg rájönni, hogy mikor vagy a leghatékonyabb!
Nem mindenki ugyanabban az időben hatékony, egyesek szeretnek korán felkelni, míg mások akár éjszakába nyúlóan is képesek feladatokat teljesíteni viszont reggel túl fáradtak a munkához. Érdemes a feladatokat úgy időzíteni, hogy a nehezebbek kerüljenek a leghatékonyabb időszakokra.
Amennyiben nem vagy benne biztos, hogy melyik típusba tartozol, tegyél egy próbát! Próbálj egy feladaton körülbelül 2 hétig reggel, és egy hasonlón szintén 2 hétig este dolgozni. Figyeld meg a teljesítményedet (akár készíthetsz róla írásos feljegyzést is), és így könnyedén rájöhetsz, hogy melyik csoport népes táborát erősíted!
Tulajdonképpen ez a titkuk az ultra produktív embereknek. A legnehezebb feladatokat frissen és kipihenten végzik, a fáradtabb időszakokba pedig egyeztetéseket szerveznek.

 
2. Tanulj meg nemet mondani!
Nem minden egyformán fontos, muszáj megtanulni priorizálni a feladatokat. Amennyiben túl sok projektet szeretnél egyidejűleg megcsinálni, nem tudsz majd megfelelően koncentrálni a feladatokra, mert nem fogod tudni, hogy hova helyezd a fókuszt. Így nem fogod tudni tartani a határidőket és a munkád minősége is romlik.
Tanuld meg értékelni az időt és legyél tudatában a képességeidnek! Inkább mondj le egy projektet, ha nem látod megvalósíthatónak, mint hogy ne nyújts magas színvonalú munkát.

 
3. Tedd a technológiát a legjobb barátoddá!
Manapság már körülvesznek bennünket a modern technológia vívmányai, miért ne használnánk ezt ki? Alkalmazások tömkelege segíthet az időbeosztásod menedzselésében. Segítségükkel nyomon követheted a haladásodat, de az ütemezésben és a feladataid szervezésében is hasznodra válhatnak. Riasztásokkal és értesítésekkel is figyelmeztethet az eszköz, hogy a végéhez közelít az adott feladatra szánt idő.

 
4. Egyszerre csak egy dologgal foglalkozz!
Komoly kísértés lehet, hogy több dolgot próbálj elsajátítani egyszerre, de így nem leszel túl produktív. Ehelyett arra kell törekedned, hogy az éppen aktuális feladatra koncentrálj! Próbálj normál munkakörnyezetet teremteni megszakítások tartásával és igyekezd növelni a koncentrációt különböző módszerekkel, akár meditációval vagy hasonló módszerekkel.

 
5. Tarts több szünetet!
Az emberi elmének szüksége van pihenésre, hogy a gondolkodási folyamat hatékonyan tudjon működni és a maximális teljesítményt tudja hozni. Így például munka után neki látni egy e-learning kurzus elvégzésének nem biztos, hogy jó ötlet. Keresni kell valamilyen kikapcsolódási formát, lehetőleg távol a digitális eszközöktől.
A termelékenységet tehát csak tudatos időgazdálkodással és folyamatos előre tervezéssel lehet elérni. Az eredmény mindig magáért beszél így megéri törekedni rá!

(Forrás: https://elearningindustry.com/5-elearning-productivity-tips-time)

 

A szerzőről

Marton Blanka

Szóljon hozzá