Tippek és tévhitek

A munkahelyi önvezérelt tanulással kapcsolatos tévhitek

Könnyen eshetünk tévhitekbe a felnőttek önvezérelt tanulását illetően. Sokan képzelik el ezt úgy, hogy valaki bezárkózik egy halom könyvvel egy szobába egyedül. 

A valóságban ez sokkal változatosabb és rugalmasabb. A kutatók a következőképp értelmezik az önvezérelt tanulást:

  • Nem mindig egyedül történik. Az ÖT nem szükségszerűen magányos tevékenység. Együtt tanulók, és azt egymással megosztók csoportjában is történhet. Még ha jelen vannak egyéni tanulásos időszakok is, az emberek gyakran jövedelmeznek egy hasonló érdeklődésű és célú csoportban való tudásmegosztásból.
  • Oktatók vagy mentorok is részt vehetnek benne. Az ÖT formális keretek között is történhet, ahogy egy oktató, mentor, vagy szakértő segíti a folyamatot.
  • Nem való mindenkinek. Nem minden felnőtt kedveli az ÖT-t, vagy hatékony benne. Néhányakat nem érdekel a tanulás ilyenmód való megközelítése, vagy nem felkészültek rá.
  • A tanulási szükségletek az aktivitás mentén változóak. A tanulás úgy képzelhető el, mint egy függőségi skála, melynek egyik végén egy oktató áll, a másikon pedig a teljes függetlenség. A tevékenységtől függően a felnőttek a skála más-más pontján helyezkednek el.
  • Változatos összetételű csoportokat érdekel. Mindenféle szociális és gazdasági helyzetű csoportban lévők vesznek részt önvezérelt tanulásban.
  • Sok önvezérelt tanulási törekvés tapasztalati alapú és informálisan is történhet.
  • Hatékony a munkavégzés és a személyes tanulás során is. Az ÖT hatékony stratégia a szakmai, oktatási, és a személyes tanulás terén is.
  • Megvannak a korlátai. Az ÖT-nak vannak korlátai, és nem minden helyzetben megfelelő. Munkakörnyezetben fennáll a kockázata, hogy túl sok időbe vagy pénzbe telik egy fontos képesség önálló elsajátítása.
  • Sok előnye van. Egy önvezérelt tanulás megtervezése és kivitelezése sokkal mélyebbé tudja tenni a tanulást, mint egy oktató által irányított. Személyre szabott eredménye van, ami megfelel a tanuló speciális igényeinek.

 

Kapcsolódó cikk: Önvezérelt tanulás: Empowerment a munkahelyen

Forrás: http://theelearningcoach.com/learning/self-directed-learning/

A szerzőről

Pauer László

E-learning szakértő az ARTudásmenedzsmentnél, tanári végzettséggel, korábbi pedagógusi és oktatásszervezői tapasztalattal.

Szóljon hozzá