Módszertan Tippek és tévhitek

Módszerek az e-learning kurzus javítására

Az e-learninggel kapcsolatos tévhitek közül az az egyik leggyakoribb, hogy sokan azt gondolják mindenképpen csak nagy változtatásokkal lehet eredményt elérni.

Valójában kisebb módosítások is csodákra képesek az összhatás szempontjából, nézzünk is meg néhány példát.

Gondold újra a színvilágot!

Vedd szemügyre újra a tananyagod színvilágát és próbálj meg rájönni, hogy másokból milyen érzelmeket válthat ki. A színek ugyanis hatással vannak az emberek hangulatára és lelkiállapotára is. Ideális esetben a színvilág illeszkedik a tananyagot forgalmazó cég stílusához és a tananyag témájához. Egy komplex témakört körbejáró tananyagban célszerű megnyugtató árnyalatokkal dolgozni a tanulói stressz csökkentése érdekében. Ezzel szemben merészebb színeket érdemes alkalmazni, amennyiben nyomást szeretnénk gyakorolni a tanulókra és utánozni akarjuk a való életben jelen lévő stresszt.

Interaktív online forrásokból illessz linkeket a tananyagba!

Linkek illesztése külső forrásokból, videókról vagy cikkekről egy nagyszerű módja annak, hogy még interaktívabbá és informatívabbá tegyük a tananyagunkat. Te magad is létrehozhatod ezeket az online forrásokat, és akár kategóriákra is bonthatod a linkeket, hogy a tanulók még gyorsabban megtalálják a számukra fontos információkat.

Értékeld a tananyagod navigációs eszközeit!

Fontos, hogy minden navigációhoz használt ikon látható legyen és a megfelelő időben aktív. A tanulók számára könnyen használhatónak kell lenniük és a tananyag többi eleméhez is illeszkedniük kell.

Alkalmazz érzelemközpontú multimédiás elemeket!

Ez talán az egyik legnagyobb kihívás a tananyagfejlesztést illetően. Meg kell tudni, hogy mi motiválja a tanulókat és ehhez mérten érdemes karaktereket válogatni. A valósághű karakterek sokat segítenek egy adott téma feldolgozásában. Létrehozhatsz saját multimédiás linkeket is, de akár harmadik féltől származó linkeket is alkalmazhatsz.

A kurzusodat tagold különböző modulokra!

A kognitív túlterhelés rontja a tanulók teljesítő képességét, ezért igyekezzünk elkerülni. A túl sok információ csökkenti a tudás megtartásának képességét. Ezért fontos modulokra osztani az anyagot, mert így akár hosszabb szüneteket is beiktathat a tanuló, ha elfáradt.

Használj rapid learning eszközöket, hogy hatékonyabban tudd utánozni a való élet tevékenységeit!

A tanulóknak képesnek kell lenniük arra, hogy az online tanulási környezeten kívül szerzett információkat is hasznosítani tudják. A tananyagokban interaktív elemeket is érdemes alkalmazni és különböző rapid learning eszközöket, például beépített e-learning sablonokat.

Mellékelj online önértékelést!

Az online tanulók számára fontos, hogy képesek legyenek felmérni a saját fejlődésüket és teljesítményüket az e-learning kurzus időtartama alatt. Fontos, hogy felfedezhessék a javítandó területeket és kiegészítő online forrásokra találhassanak. Az önértékelés különböző formában történhet, akár interaktív szimulációk segítségével is. A cél az, hogy olyan online eszközöket adjunk a kezükbe, melyek segítségével saját kognitív képességeiket és tudásbázisukat vizsgálhatjuk meg.

Ajánlj a tanulóknak közösségi tanulási lehetőségeket!

A közösségi tanulás lehetőséget ad az online tanulóidnak arra, kommunikálhassanak a társaikkal és közös élményeik lehessenek. Így arra is adódik lehetőségük, hogy új nézőpontból szemlélhessék meg a dolgokat. Nézzünk meg néhány eszközt, amellyel segíthetjük az online kurzusok tervezését:

Online fórumok

Indíts egy online vitafórumot és kérd fel a tanulókat, hogy vitassák meg a témát! Moderálnod is kell a beszélgetést, hogy meggyőződhess róla, hogy a tanulóid foglalkoznak a témával. Fejlessz egy olyan blogot, melyre hetenként új kérdéseket és utasításokat teszel fel! Adj lehetőséget arra is a tanulóknak, hogy feltölthessék a saját e-learning tartalmukat is, és visszajelzéseket kaphassanak rájuk.

Közösségi oldalak csoportjai

Hozz létre zárt csoportokat a közösségi oldalakon, ahol a tanulók kapcsolatba léphetnek egymással és információt cserélhetnek. Közvélemény-kutatások és esemény értesítések segítségével még interaktívabbá teheted ezeket a csoportokat. Ösztönözheted arra is a tanulókat, hogy töltsenek föl önállóan e-learning erőforrás linkeket.

 Csoportos online projektek

Kérd meg a tanulóidat, hogy alkossanak csoportokat és adj nekik közös feladatot! Ez lehetővé teszi a számukra, hogy egymás képességeiből és tapasztalataiból tanuljanak. A projekt menedzsmentre szakosodott online platformok ideális eszközei az online csoportfeladatok megoldásának.

Ez a 8 kisebb változtatás tehát megadja neked a lehetőséget arra, hogy még interaktívabb és érzelem központibb tananyagot hozzál létre abban az esetben is, ha kevés forrás és idő áll a rendelkezésedre.

Forrás:  https://elearningindustry.com/minor-changes-dramatically-improve-elearning-courses

A szerzőről

Marton Blanka

Szóljon hozzá