Tippek és tévhitek

Ismeretek megosztása e-learningben

group-835427_960_720

Nézzünk meg néhány tippet arra vonatkozóan, hogy milyen módszerekkel lehet ismereteket megosztani az online tanulás során!

Hozz létre egy központi online forrás könyvtárat!

Az online csoportok közötti együttműködés egy nagyon lényeges része a folyamatnak. Ugyanakkor előfordulhatnak olyan esetek, mikor a tanulóknak gyorsan szükségük van információkra. Például az önálló online tanulóknál, akik igényelnek egy bemutató feladatot, ami alapján végezhetik a munkájukat.

Az online forráskönyvtárak lehetővé teszik, hogy párhuzamos fejlesszék a képességeiket és bővítsék az ismereteiket. Kiegészítő eszközök lehetnek az online videók, szimulációk, prezentációk és az e-learning infógrafikák.

A tananyagok közötti tájékozódásban egy kattintható térkép segíthet a tanulóknak. Osszuk a könyvtárat kategóriákba, így pillanatok alatt megtalálhatják a keresett részt.

Nevezd meg az ismereteid forrásait!

Sok esetben a tanulók között is vannak olyanok, akik értékes tudással rendelkeznek. Érdemes közönség kutatást végezni felmérések, e-learning értékelések és interjúk segítségével. Ezek a tanulók általában szívesen segítik a társaikat, ezért egy mentori program segítségével ajánlott őket felkérni, hogy saját tananyagokat hozzanak létre.

Hozz létre online tanulói közösségeket!

Ahogyan egy korábbi cikkünkben is leírtuk, különböző közösségi oldalak, blogok és online platformok segítségével alakulhatnak ki tanulói közösségek. Ezeken a felületeken lehetőségük van információkat megosztani egymással és együttműködni különböző feladatok kapcsán. Meg kell határozni a csoport céljait és szabályait. Titkos csoportot is lehet létrehozni, így csak ahhoz jut el az információ, akinek valóban szüksége van rá.

Tarts webszemináriumokat!

A webszemináriumok interaktívak, segítik a tanulók közötti együttműködést és lehetővé teszik, hogy a tanulók visszajelzéseket kapjanak és más szemszögből lássanak bizonyos dolgokat. A résztvevőknek segíteni kell a témalista elküldésével, hogy felkészülhessenek a kérdéseikkel és ötleteikkel. A nagy csoportokból kis csoportokat kell létrehozni, hogy mindenki kapjon esélyt a megnyilvánulásra.

Hangsúlyozd a tudásmegosztás előnyeit!

A tanulók hajlandóak lehetnek megosztani a versenyképes tudásukat, amennyiben tudják, hogy az előnyös lesz a számukra. Ezen kívül lényeges számukra, hogy interaktív módon kapjanak információkat. Mutasd be személyes és egyéb valós példákon keresztül, hogy milyen előnyökkel jár a tudás megosztása!

A tudás megosztása tehát egy nagyon fontos feladat az online tanulók számára, ugyanis aktívan részt kell venniük a folyamatban ahhoz, hogy megoszthassák a tapasztalataikat. Ennek érdekében meg kell osztani a tanulókkal az alap információkat és a képzéssel járó előnyöket!

forrás: (https://elearningindustry.com/tips-facilitate-knowledge-sharing-elearning)

A szerzőről

Marton Blanka

Szóljon hozzá