Tippek és tévhitek

10 grafikai tipp kezdőknek

Bárki életében eljöhet a pillanat, mikor használnia kell grafikai elemeket akár egy blog megtervezése közben, vagy éppen a közösségi média használata során.

Egy kezdő számára a grafikai tervezés komoly kihívást jelenthet. Nem várhatja el magától senki, hogy rövid idő alatt profivá válik, tehát nagyon fontos, hogy ne támasszon magával szemben irreális elvárásokat. Amennyiben kezdő vagy a témában, fontos, hogy próbálj meg első lépésként minél többet tájékozódni a designer programok működéséről. Ez természetesen igaz akkor is, ha haladó szintre akarsz eljutni a kezdőről, de az alap lépések áttekintése kezdőként is elengedhetetlen.

 

1. Gyűjts inspirációt!
Érdemes megnézni különböző grafikai megoldásokat, melyek közmegelégedésnek örvendenek. A Pinterest-en is keresgélhetsz és hozzáadhatod a katalógusodhoz, amit találtál. Légy óvatos, a Pinterest-et nem lehet forrásként megjelölni egy másolási folyamat során, a grafikai tervezés arról szól, hogy mindenki a saját stílusát találja meg, és ne vegyen át minden megoldást valaki mástól. Viszont mások munkáinak katalógusba gyűjtése közben valószínűleg rájössz, hogy mi fog meg téged igazán és milyen stílusban szeretnéd elkezdeni az önálló projektedet. A Behance és a Dribbble nevű oldalak is a segítségedre lehetnek.

 
2. Figyelj meg és elemezz!
Minden infógrafika, illusztráció vagy ikon, amit megnézel, tartalmaz vonalakat, formákat, szöveget és más elemeket, melyeket mesteri módon kombinál. Észre fogod venni, hogy az alakzatok valójában nagyon egyszerűek. A különböző minták segítségével elsajátíthatod, hogy milyen módszerekkel lehet ezt kivitelezni, és egy idő után már ránézésre is tudni fogod, hogyan lehet létrehozni az egyes elemeket.

 
3. Fordíts figyelmet az összehangolásra!
A szimmetria nagyon lényeges, ezért mindig törekedni kell az egységes beállításokra, hogy minden pontosan be legyen igazítva.

 
4. Válaszd a megfelelő betűtípust!
A legfontosabb szempont az olvashatóság, hiszen egy olvashatatlan vagy nehezen olvasható szöveg nem fogja elérni a célját. A néző számára az a legkellemesebb, ha ugyanabból a betűtípus családból válogatunk, hiszen így megszokhatja az adott stílust. Érdemes kísérletezni, így meg lehet találni az ideális, olvasható, ugyanakkor különleges betűtípust az unalmas, alapértelmezett betűtípusokon kívül is.

 
5. Törekedj a színek kohéziójára!
Ez a kezdő designerek leggyakoribb hibája: minden általuk megtanult designelemet próbálnak egyszerre felhasználni, ezért a munkájuk tele van különböző színekkel, betűtípusokkal, formákkal és elemekkel. A túl kontrasztos elemek és színek nem jók, hiszen nem illenek össze.
A színeknek egymást ki kell egészíteniük, hogy segítségükkel meg tudjuk ragadni a hangulatot, amit érzékeltetni akarunk. Például az Adobe Color CC segítségével szép palettát lehet kiválasztani a designhoz.

 
6. Kérj visszajelzéseket és próbálj meg tanulni belőlük!
Előfordulhat, hogy nagyon tetszik a design, amit készítettél, mégsem mered nyilvánosságra hozni, mert nem vagy elég magabiztos hozzá. Ilyen helyzetben érdemes megkérdezned egy profi grafikust, aki őszintén elmondhatja, hogy mit gondol a munkádról. Ne félj az építő kritikáktól, hiszen így van lehetőséged igazán fejlődni, a visszajelzések nagyon fontosak.

 
7. Törekedj tiszta, olvasható design-ra!
Meg kell találni a megfelelő egyensúlyt a színek világosságában és kontrasztjában. A szövegnek mindenképpen könnyen olvashatónak kell lennie!

 
8. Törekedj a szabályok hierarchiájának betartására!
Mindig el kell döntened, hogy mi a legfontosabb eleme a design-nak. Például amennyiben egy szöveg az oldal tartalmának leglényegesebb része, nem érdemes rikító színű képet kitenni mellé, mert az elvonhatja a figyelmet. Priorizálni kell tehát az elemeket, és így kell felépíteni a színeket és a tipográfiát.

 
9. Tervezz olyan dolgokat, amiket igazán szeretsz!
A lelkesedés, és a téma iránti érdeklődés nagyon sokat számít. Nem kell ahhoz profinak lenned, hogy szívből érdekeljen a grafikai munka. Új készségek elsajátítását kitartással lehet elérni. Ezek az új készségek a munkaerőpiaci értéket is növelik. A legfontosabb talán az, hogy maradt kreatív és innovatív. Amennyiben folyamatosan gyakorolsz az eredményeid garantáltan javulni fognak!

(Forrás: http://elearningbrothers.com/10-top-graphic-design-tips-beginners/)

 

A szerzőről

Marton Blanka

Szóljon hozzá