Eszközök Jó gyakorlatok Tippek és tévhitek

12 ok, hogy miért válaszd a Moodle-t! – I. rész

A Moodle a világ legnépszerűbb nyílt forráskódú LMS-e, világszerte több, mint 100 millió felhasználóval. Most sorra vesszük a top 12 okot, hogy miért válaszd te is a Moodle-t!

 

Miért válaszd a Moodle-t?

A Moodle a világ legnépszerűbb nyílt forráskódú LMS-e (oktatásmenedzsment rendszer), melyet egy erős közösség támogat. 2002-es megjelenése óta a Moodle ugrásszerűen terjedt el minden országban és szektorban. Habár sok a versenytársa, változatlanul a legjobb nyílt forráskódú LMS a piacon az erős közössége és a pedagógiai tervezettsége miatt. Az okok, amiért érdemes a Moodle-t választani, a következőek:

 

1. Teljes mértékben nyílt forráskód

A Moodle-t bárki ingyenesen használhatja – egy fillért sem kell fizetni, hogy használd a saját szervereiden, szabadon lehet módosítani és fejleszteni. Ha szükséged van támogatásra a testreszabás vagy a design területén, segítséget kaphatsz a közösségtől, de ha hivatalos supportot szeretnél, azért természetesen már fizetni kell. Szabadon mozgathatod az adataidat és az LMS-t bármilyen más platformra, nincsenek megkötések.

2. Szilárd oktatásfilozófia

Amíg az eszközcentrikus LMS-ek az eszközök listája képezi az interfészt, a Moodle egy olyan interfészbe építi be az eszközöket, amely feladatközpontúvá teszi a tanulást. A Moodle a konstruktivista pedagógiára épül, azokat az eszközöket használja, amelyek valóban szükségesek egy online tanulási környezetben.

3. Világszerte bizonyított

Több, mint 80 ezer oldal bízik a Moodle-ben világszerte, kis és nagy szervezetek egyaránt.

4. A tanítás és a tanulás támogatására tervezték

A konstruktivista szemléletű, több, mint 15 évnyi fejlesztés által a Moodle olyan tanulóközpontú eszközöket és kooperatív tanulási környezeteket tud biztosítani, amelyek a tanulókat és a tanárokat is egyaránt képes fejleszteni.

5. Könnyű használni

Többek közt az egyszerű kezelőfelület, a drag and drop funkciók, a jó dokumentáció (leginkább angol nyelven) és a folyamatos fejlesztések teszik a Moodle-t könnyen tanulhatóvá és használhatóvá. A legújabb, Bootstrap-alapú témák (mint pl. a Boost vagy az Academi) látványossá és könnyen testreszabhatóvá teszik a Moodle-t

6. Mindig naprakész

A nyílt forráskód azt jelenti, hogy a Moodle folyamatos tesztelés és fejlesztés alatt áll, hogy megfeleljen a legfrissebb trendeknek és felhasználói igényeknek. Félévente jelenik meg új verzió, májusban és novemberben. A legújabb, 3.3-as idén májusban jelent meg, a 3.4-es novemberben fog megjelenni.

 

Következő héten folytatjuk a hátralévő hat indokkal!

 

Forrás


Október 4-5-én e-learning tréninget tartunk! Várunk, ha szeretnél behatóbban megismerkedni a tananyagfejlesztés folyamataival! Részletek és jelentkezés ITT

A szerzőről

Pauer László

E-learning szakértő az ARTudásmenedzsmentnél, tanári végzettséggel, korábbi pedagógusi és oktatásszervezői tapasztalattal.

2 hozzászólás

  • Kedves László, érdeklődnék, hogy a moodle-t lehet e olyan módon “használni”, hogy csak a scorm csomagok megjelenítését emeljük ki belőle.
    Valamiféle API hívásra vagy a megjelenített html kód kiemelésre gondolok.
    Üdv
    A.

    • Kedves András,

      nem értem pontosan a kérdést, az lenne a cél, hogy egy teljsen leegyszerűsített Moodle-be scorm csomagok kerüljenek fel, vagy az, hogy a scorm csomagok a Moodle-n kívül legyenek, de az eredmény a Moodle-ből legyen riportálható?

      üdvözlettel
      Koharek András

Szóljon hozzá