Módszertan Tippek és tévhitek

Többször használható e-learning sablonok készítése 5 lépésben az alapoktól – III. rész

Folytatjuk múlt heti cikkünket a maradék két tanáccsal!

4. lépés: Adj hozzá helykitöltőket és emlékeztetőket

Amint készen vagy a fent említett témákat lefedő elearning sablonok sorozatának elkészítésével, készen vagy arra, hogy a végső lépést megtedd. Azaz adj hozzá helykitöltőket és jegyzeteket az együttműködő partnerek számára. Ez biztosítja majd, hogy megfelelő mennyiségű helyed lesz, hogy tartalmat adj az elearning sablonodhoz, ha szükség lesz rá. Egy másik fontos lehetőség, amit ki kell használnod, az emlékeztetők. Az emlékeztetők hasznos eszköz arra, hogy biztosan minden a terv szerint haladjon, még akkor is, ha első nekifutásra valamit kihagytál.

A különböző diákhoz adhatsz címkéket, vagy jegyzeteket, hogy te és elearning csapatod ne felejse el az alapvető dolgokat. Ne feledd, minél több helykitöltőt adsz hozzá, annál jobb. A végén bármikor elvehetsz helykitöltőket, de nem bővítheted az elearning sablonjaidat véglegesítés után.

5. lépés: Teszteld a navigációt

Itt az ideje, hogy teszteld, hogyan segíti elő a sablonod az elearning navigációt, és biztosítsd, hogy minden simán megy. Bölcs dolog a gombokat, és ikonokat ezen a ponton beilleszteni. Ha még dolgozol az elearning navigáció grafikáján, egyszerűen tegyél be egy rövid szöveges feliratot arról, hogy mi hova tartozik. Megkérhetsz egy kollégát is, hogy nézze át a sablont és adjon visszajelzést róla. A friss szem felfedezhet olyan hibákat, vagy hiányzó komponenseket amin te átsiklottál. Segíthet abban is, hogy képeket, vagy helykitöltőket hova érdemes áthelyezni, hogy az esztétikai élmény növekedjen.

Használd ezt az 5 lépést, és készíts egy fantasztikus, újra használható elearning sablont a következő elearning kurzusodhoz. A kezdők és hivatásosok is hasznosnak találhatják. Azon kívül, hogy az alapoktól kezded, használhatod ezt az 5 tippet és trükköt a jelenlegi elearning kurzus elrendezésed frissítéséhez is. Mindig jó ötlet frissíteni az elearning kurzusodat, hogy megfelelj az online tanulóid változó igényeinek.

 

Forrás

A szerzőről

Pauer László

E-learning szakértő az ARTudásmenedzsmentnél, tanári végzettséggel, korábbi pedagógusi és oktatásszervezői tapasztalattal.

Szóljon hozzá