Tippek és tévhitek

A legalapvetőbb lelőhelyek e-learning design készítéséhez

Hogyan lehet alacsony költségvetésből felépíteni egy profi, látványos eszközkészletet design-tervezéshez?

Remek dolog, hogy számos ingyenes e-learning design forráshoz férhetünk hozzá az interneten – de lehetetlen lépést tartani mindegyikkel, és akár frusztrálttá is válhatunk, mire megtaláljuk azt, amire épp szükségünk van.

Segítségképpen megosztom veled az alábbi hasznos lelőhelyeket, amik segíthetnek a projektjeid fejlesztésében – miközben időt és pénzt spórolhatsz a használatukkal. Végeredményben lesz egy profi készleted, aminek a segítségével nagyobb anyagi befektetés nélkül hozhatsz létre impozáns anyagokat.

E-learning fejlesztőként az alábbi eszközökre lesz szükséged:

  • fotók és grafikák
  • ikonok
  • betűkészletek
  • diák
  • kreatív sablonok

Kezdd ezekkel:

Ha szorít a határidő, vagy bármilyen okból nem akarod most felderíteni az összes lehetőséget, íme a szuper gyors verzió – ez a 3 kedvenc forrásom, ami lefedi a design-eszközök többségét, amire csak szükséged lesz a legtöbb projekted során:

  • Everypixel

Az Everypixel kizárólag engedéllyel rendelkező képekre és grafikákra keres rá, és több mint 50 ismert stockphoto oldalról hoz találatokat. Választhatsz, hogy ingyenes és/vagy fizetős tartalmakat szeretnél látni. Nagyon hasznos a szűrési lehetőség, mely időt és pénzt takarít meg neked.  Nem szükséges oldalról oldalra barangolnod, hogy megtaláld a megfelelő képet, ami passzol a design-odba.

  • The Noun Project

Az ikonok nagyon jól használható elemei lehetnek bármilyen design-készletnek. Ajánlom figyelmedbe az alábbi oldalt: The Noun Project – milliónál is több válogatott ikont találhatsz itt, amelyet egy globális közösség hozott létre. A legjobb benne, hogy mindegyiket elérheted ingyen – de évi 39 $-os tagdíjjal emelt tagságot is kaphatsz, amely további előnyökkel jár.

  • Google betűkészletek

Azt mondják, egy anyag design-jához betűtípust választani nagyjából a Mit vegyek fel? döntéshez hasonlítható. A kiválasztott betűtípusnak óriási szerepe van abban, hogy milyen benyomást tesz majd az emberekre a design-od. Ahogyan a különböző alkalmak és helyzetek eltérő öltözködést kívánnak meg, így a különböző fajta projektek is más-más stílusú betűkészletet igényelnek. A Google szabadon felhasználható betűkészletei között könnyen megtalálhatod a tökéletes betűtípust a következő anyagodhoz.

További hasznos lelőhelyek:

Stock fotók

A megfelelő képek megtalálása az e-learning tananyagfejlesztés egyik sarkalatos pontja. Szerencsére szuper stock fotókat találni könnyebb, mint valaha: szó szerint több millióból lehet válogatni. Ennek ellenére, valószínűleg nem szeretnéd az idődet pazarolni használhatatlan találatok végtelen oldalain bolyongva.

Bár a stock fotó-keresést mindig az Everypixelen szoktam kezdeni, van még néhány egyéb oldal, ahol olyan profi minőségű, látványos képanyagok találhatóak, aminek a használatával új szintre emelheted az anyagod látványvilágát.

  • Pexels

A Pexels magas minőségű és teljesen ingyenes képeket kínál Creative Commons Zero (CC0) licensszel, ami azt jelenti, hogy a Pexels-en található összes fotó ingyenes – személyes és kereskedelmi felhasználásra egyaránt. Kényelmes kiegészítő eszközök is elérhetőek az oldalon, amik alkalmasak PowerPointhoz, Photoshophoz, valamint Windows/Mac alkalmazások.

  • Unsplash

Az Unsplash-en több mint 550.000 ingyenes, magas felbontású fotót találhatsz, ami személyes és kereskedelmi célokra egyaránt felhasználható.

  • StockSnap.io

A StockSnap-en ugyancsak CC0 licensszel rendelkező fotók vannak. Ráadásul ezeket a képeket be tudod emelni a Snappa-ba, ami a saját képszerkesztőjük, így rögtön a böngésződben el tudod végezni a változtatásokat.

  • Pixabay

Több mint 1.4 millió ingyenes stock fotóval a Pixabay egyike a legnagyobb oldalaknak. Az Everypixel-es kereséseim gyakran ide vezetnek.

Ikonok

Rengeteg módja van az ikonok használatának az e-learning design megvalósítása során. Hasznukat veheted a felhasználói felület kialakításánál, felsorolásjeleket helyettesíthetsz velük, segítségükkel megkönnyítheted az anyag megértését. Célszerű egy nagyobb ikongyűjteményt kéznél tartani szükség esetére.

The Noun Project oldalon általában megtalálom, amit keresek, néha azonban az egész internetet fel kell túrnom a megfelelő ikon megtalálásához. Íme néhány remek lelőhely ikonokhoz:

  • FlatIcons

Ez az oldal remek gyűjtőhelye a jó minőségű, szerkeszthető ikonoknak, személyes és kereskedelmi használatra egyaránt.

  • IconMonstr

Másik nagyszerű forrás, személyre szabható, számos formátumban elérhető ikonokkal, kereskedelmi célokra.

  • Icons8

Ennek az oldalnak nagyon hasznos keresőfunkciója van: a keresőfelületre megrajzolhatod, milyen ikont keresel.

  • Illustrio

Ennek a lelőhelynek az ikonjai számos személyre szabható formában megtalálhatóak, és alkalmasak a kereskedelmi célú projektekben való felhasználásra is.

Betűtípusok

Minden hozzáértő designer tisztában van vele, hogy a tipográfia mennyire fontos szerepet játszik a tananyag karakterének kialakításában.

A Google betűtípusok mellett bemutatok neked néhány egyéb hasznos lelőhelyet is, amelyek segítségével szuper tananyagokat hozhatsz létre:

  • Dafont

A több mint 35.000 betűkészletével a Dafont igen értékes forrás. Keresőfunkciója megkönnyíti a megfelelő betűtípus megtalálását, miközben számos keresési opciót kínál fel, úgy mint témák, új betűkészletek, legnépszerűbb betűkészletek vagy szerző.

  • Font Squirrel

A Font Squirrel elvégzi helyettünk a munka nehezét, amennyiben jó minőségű, ingyenes betűtípust keresünk kereskedelmi felhasználásra.

  • 1001 Fonts

A nevével ellentétben ez az oldal ingyenes betűkészletek tízezreit tartalmazza, amik között kategóriák szerint böngészhetünk. A legtöbb betűkészlet ingyenesen használható kereskedelmi célokra, ám letöltés előtt mindenképpen bizonyosodj meg erről!

  • Bónusz! Betű párosító oldal: Font Joy

Egy jó design megfelelő betűtípusokat igényel, ám sokaknak ijesztőnek tűnik a végtelen lehetőségből való választás. Ebben nyújt segítséget a Font Joy, ami AI segítségével kínál fel attraktív Google betűtípus párosításokat. Csak jelöld be a csúszkán, mekkora kontrasztot szeretnél a párosított betűkészletek között, és máris fantasztikus betűtípus-kombinációk közül válogathatsz!

Diák

Mivel sok e-learning tananyag dia-alapú, egy jó elrendezésminta-gyűjtemény remek ugródeszkát jelenthet egy új projekt felépítéséhez. Ahhoz, hogy a tananyagod megragadja a figyelmet, és pontosan közvetítse a megfelelő üzenetet, profi, vizuálisan vonzó és hatásos diákra lesz szükséged.

Mutatok pár lelőhelyet:

  • SlideModel

Remek érzés, amikor ingyenes diaelrendezésekre és design-ötletekre bukkansz – de még ennél is jobb, ha minden héten kézbesítik neked a postafiókodba. Ha feliratkozol a SlideModel hírlevelére, már kezdheted is a szuper diák gyűjtögetését!

  • Slideshop

A SlideModelhez hasonlóan a Slideshop is ingyenes diákat küld neked minden héten. Csak iratkozz fel, és kész is!

  • PresentationGo

A PresentationGo PowerPoint-sablonok széles választékát kínálja a prezentációdhoz: hátterek, diagrammok, térképek stb.

  • Diagrammer

A Duarte oldala több mint 4.000 ingyenes, testre szabható, Powerpointba illeszthető diagramot kínál nekünk. Csak rákeresel, letöltöd, és máris használatra kész.

  • Slidedocs

Ha a szokásos dia-elrendezéseknél többre van szükséged, a Duarte ezen sablonjai segítségével készíthetsz olyan, főleg szöveg alapú tartalmakat, mint pl egy e-book.

Kreatív sablonok

Ha egy könnyű módszert keresel, amivel emelheted a design-od minőségét, felejtsd el az unalmas képernyőfotókat – inkább ágyazd be őket egy életszerű környezetbe ezeknek a kreatív sablonoknak a használatával. Photoshopra nem is lesz szükséged!

Soha ne felejtsd el ellenőrizni a licenszeket és a használati utasítást, bármilyen eszközt is használsz a design-hoz!

Ha szeretnél még több design-forrást megismerni, és értesítést kapni az újabbakról, látogass el erre az oldalra!

Forrás

 

A szerzőről

Németh Marina

e-learning tananyagfejlesztő

Szóljon hozzá