Tippek és tévhitek

10 hasznos e-learning design tipp, amivel érdemes tisztában lennünk

Bár egy e-learning tananyag legmeghatározóbb összetevője maga a tartalom, a tapasztalat azt mutatja, hogy gondosan megtervezett design nélkül nem képes a tanulók számára igazán hatásos tanulási élményt nyújtani. Ugyan egy e-learning tananyagszerkesztőtől nem elvárás, hogy grafikus végzettséggel rendelkezzen, ahhoz, hogy jó minőségű, hatásos tananyagot tudjon létrehozni, legalább a legfőbb design-tervezés alapokkal érdemes tisztában lennie.

Irányítsd a figyelmet a kulcspontokra!

A grafikai design végső célja, hogy kiemelje az e-learning kurzus legfontosabb elemeit, és közelebb hozza a témát a tanulókhoz. Jó ha világos elképzelésed van arról, hogy az egyes oldalakon mely elemekre szeretnéd ráirányítani a figyelmet, így vezetve végig a tanulóidat az anyagon. Például, ha szeretnél kihangsúlyozni egy fontos gondolatot, akkor hozz létre az oldal felső részén egy feltűnő pontot, ahol elhelyezed ezt a szöveget, figyelemfelkeltő színnel és vastag betűkkel kihangsúlyozva, miközben egy dekoratív keretet adsz köré. Mindazonáltal győződj meg róla, hogy mindezek a mondanivaló bemutatását szolgálják, és nem terelik el a figyelmet a lényegről.

Minden felhasznált eszköznek indokoltnak kell lennie

Bizonyosodj meg róla, hogy minden egyes eszközt okkal vetsz be a design kialakításakor. Inkább a tárgyhoz passzoló képeket és illusztrációkat válaszd azok helyett, amik esztétikai szempontból kiválóak, ám adott esetben irrelevánsak. Az okozza a nehézséget, hogy ma már rengeteg betűtípus, grafika, és jogdíjmentes kép áll rendelkezésre, így nagy a csábítás a lehető legtöbbet felhasználni abban a reményben, hogy ezek segítségével igazán figyelemfelkeltővé és káprázatossá varázsoljuk az e-learning tanfolyamunkat. Valójában azonban sokszor épp az ellenkezője az igaz. Válassz ki néhányat a betűtípusok, hátterek, képek és elrendezések közül, és következetesen vidd végig ezeket az egész kurzusodon, így létrehozhatsz egy letisztult, egységes hangulatot, amivel megteremtheted a megfelelő tanulási élmény alapjait.

Káosz helyett harmónia

Törekedj kevés grafikai design-elem használatára. Választhatsz egy adott színpalettát, ezzel biztosítva, hogy a tanulóidat nem zavarja össze a sokféle szín. Vigyázz arra, hogy a tananyagod oldalait ne tegye zavarossá képek és grafikai elemek tömege, ami csak a káosz és zűrzavar érzetét keli a tanulóidban, ahelyett, hogy felkeltené az érdeklődésüket és a motivációjukat. Minden egyes oldalon törekedj harmónia és átláthatóság megteremtésére, odafigyelve a hangsúlyozandó elemekre, minden egyes felhasznált elem esetén mérlegelve, hogy hogyan illeszkedik az oldal többi eleméhez. Ha sikerrel jársz, az anyagod a rendezettség és átláthatóság érzetét kelti majd a tanulóidban.

Betűválasztásnál az olvashatóság legyen a legfőbb szempont

A betűtípus megadja az e-learning anyag alaphangulatát, de vigyázzunk arra, nehogy túl hangsúlyossá váljon. Például ha professzionális megjelenés kialakítására törekszel, akkor ehhez érdemes egy letisztult és minimalista jellegű betűtípust választanod. De mindvégig tartsd szem előtt, hogy a legfontosabb szempontnak az olvashatóságnak kell lennie. A kápráztató, feltűnő betűtípusok innovációt és kreativitást hozhatnak a tananyagba, ám fontos kérdés, hogy a tanulók képesek-e elolvasni a szöveget, azaz hozzá tudnak-e jutni a megfelelő információkhoz.

Törekedj egyensúlyra, és ne félj az üres helyektől se!

Nem kell megijedni az üres helyektől. A tanulók tekintete többnyire meghatározott alakzatban járja be az oldalakat (lásd még: Gutenberg Diagram, Z-alakzat, F-alakzat), aminek során balról jobbra halad. Ennek figyelembevételével ajánlatos a legfontosabb mondanivalódat az oldal bal oldalán elhelyezned, majd egyensúlyozd a másik oldalt mondjuk egy képpel, aminek nem az informálás a célja, hanem a tanulót segíti a kulcsinformációk feldolgozásában.

Kerüld el a hosszú szövegeket!

Annak érdekében, hogy ne terheljük túl a tanulóinkat, és minél emészthetőbbé tegyük a mondanivalónkat, tördeljük a hosszabb szövegeket kisebb szövegdobozokba, vagy használjunk felsorolásokat, kisebb bekezdéseket. A hosszú, egybefüggő szövegek könnyen elvehetik a tanulók motiváltságát, mert fennáll annak veszélye, hogy egyszerűen nem lesznek képesek hatékonyan feldolgozni és megjegyezni a tananyagot.

A mintázatok segíthetnek felismerni az összefüggést az egyes fogalmak között

A mintázatok a rend érzetét kelthetik a tanulóban, és segítenek a főbb gondolatok, fogalmak közötti összefüggések felismerésében. Ami a te dolgod, hogy találj ki egy egységes megjelenést a fejezeteknek, alfejezeteknek, kulcsinformációknak. Például, a tananyag minden oldalán jelölheted dőlt betűvel a kulcsszavakat, ezáltal a tanulók egyszerűen felismerhetik, hogy melyek a kulcsfontosságú pontok a tananyagban.

A kontraszt segít fenntartani az érdeklődést

A kontrasztos színek és formák segítik a tanulókat a fókuszálásban, és a tananyagban való elmerülésben. Például, ha két olyan betűszínt választunk ki, amik egymás komplementerei, az sokat tesz hozzá az anyag kinézetéhez, valamint a tanulók vizuális érzékeire is jó hatással lesz. Kontraszt alkalmazásával kiemelhetjük a tananyag fontos pontjait, vagy ráirányíthatjuk a tanulók figyelmét olyan részekre, amelyet mindenképpen érdemes megtanulniuk.

A navigáció legyen egyszerű és könnyen érthető

Az egyik legalapvetőbb, mégis jelentőségteljes e-learning design tipp az, hogy igyekezzünk az anyagban való haladást átláthatóvá tenni. Soha ne rejtsd el a Következő gombot a design kedvéért, és olyan szimbólumokat se alkalmazz, amelyek annyira innovatívak és kreatívak, hogy a tanulók egy része képtelen lesz felismerni, hogy az valójában egy navigációs ikon. Olyan rendszert kell kialakítanunk, amelyben a tanulók frusztráció és zavarodottság nélkül tudnak végignavigálni az anyagon. Mindez a linkekre is vonatkozik. Mindig meg kell győződnünk arról, hogy az oldalon lévő linkek felismerhetőek (és persze aktívak!), ahelyett, hogy különféle design-elemek mögé rejtenénk azokat.

A harmonikus design fontosabb, mint a kreativitás

Dicséretes, ha bedobod a kreativitásod, amikor az e-learning kurzusod, vagy a prezentációd design-ján dolgozol. Azonban a kreativitás oltárán soha ne áldozd fel a rendezettséget és az egységességet! A felhasznált grafikai design elemeknek és eszközöknek mindig a tananyag mondanivalóját kell közvetíteniük, és a tanulási célt kell szolgálniuk. Minden egyes részletnek illeszkednie kell a tananyag hangulatához, és segítenie kell a tanulót abban, hogy könnyebben elsajátítsa azt a tudásanyagot, amelyet szeretnénk eljuttatni hozzá. Tehát, lehetsz kreatív és innovatív, de a tanulók szempontjait szem előtt tartva mindig győződj meg róla, hogy nem bonyolítottad túl feleslegesen a dolgokat.

Forrás

A szerzőről

elearning.co.hu

Szóljon hozzá