Tippek és tévhitek

12+1 hasznos Moodle plugin, hogy a legtöbbet hozhassuk ki belőle II. rész

Cikkünk előző részében bemutattunk 6 plugint, amik egy része népszerű, mások nincsenek annyira felkapva, mégis hasznos kisegítői e-learning keretrendszereink tökéletesítésének. Nézzünk meg még 6+1 plugint, amit érdemes használnunk!

  • Ki van jelen: Attendance

Egyszerű, de nagyszerű plugin, ami segít regisztrálni a tanulók eredményeit, és megőrizni azokat. Ez azért lehet hasznos, mert vannak olyan kurzusok, ahol a hiányzások száma meghatározott kritérium az elvégzéshez. Ezzel a pluginnal nyomon követhetjük, hogy ki van jelen, ki hiányzik igazoltan, vagy igazolatlanul. Tanulóként is működik, nyomon követhetjük saját jelenlétünket. Riportot is készíthetünk Excel vagy szöveges formátumban. Ráadásként, az Attendance plugin mobilos applikáción keresztül is tökéletesen működik.

  • Analitika és jelentések: LearnerScript

A LearnerScript egy magas szintű analtika és jelentéskészítésre alkalmas eszköz. A legnagyobb pluszt benne az adja, hogy egy Moodle partnercég fejlesztette, akik előbb megvizsgálták a leggyakoribb problémákat. A nehézkes egyéni jelentések dizájnolására kiváló megoldást hoz, gyakorlatilag mindent testre szabhatóvá tesz. Sőt, a LearnerScript segít a jelentések szuper gyors elkészítésében! Jól hangzik, ugye? Rátesz még egy lapáttal: megnézhetjük jelentéseinket anélkül, hogy be kellene jelentkeznünk az LMS-be. A legutóbbi fejlesztés szerint a MySQL-t, az MSSQL-t, a pgSQL-4, és a MariaDB-t is szupportálja. Végtelen számú jelentést készíthetünk, például arról, hogy átlagosan mennyi időt töltöttek adott tevékenységgel (vagy az egész oldalon) a felhasználók, milyen eszközről/böngészőből érték el, és melyik kurzusban hogyan „viselkednek”, stb. Mindehhez még bankot rabolnunk se kell, a plugin megengedhető árában minden benne van.

  • Keressük a kakukktojást: Turnitin Plagiarism Checker

A plágium komoly dolog, főleg szakmai körökben, minden szinten. Ami 1998-ban szakmai értékelés alkalmazásnak indult, az hamar plágiumkeresővé vált, és ma már akadémiai körökben a leggyakrabban használt eszköz. Rendkívül akkurátus, minden duplikált tartalmat kiszűr. Ahhoz, hogy ezt használni tudjuk, fizetni kell, utána pedig hozzákapcsolni valamelyik feladat tevékenységhez. A népszerűségének dacára a plugin még mindig csak angolul érhető el, de a fordítások már úton vannak.

  • L&D bizonyítványok: Custon Certificate

Mindent szeretünk, ami személyre szabható, főleg ha ingyenes. Ilyen plugin a Custom Certificate is. Színes-szagos bizonyítványokat, okleveleket kreálhatunk, hogy megjutalmazzuk tanulóinkat. A kitűzők mellett ez is nagyon motiváló lehet. Ha tetszik a plugin, és szeretnél hozzájárulni további fejlesztéséhez, van lehetőség a fejlesztők támogatására is. Mondanunk se kell, a plugin tökéletesen működik a 3-0-s Moodle verziótól kezdve mindegyiken át.

  • Legyünk update-ek: Resource Notification

Honnan tudhatjuk, hogy a tanulók értesülnek minden új tevékenységről, módosításról a kurzusban? Ha nem küldünk nekik értesítést lehet, hogy sohasem látják az új update-eket. A Resource Notification plugin segít ennek leegyszerűsítésében. Amikor hozzáadunk valamit a kurzushoz, megjelenik a menüben egy új opció, az értesítés küldés. Ráklikkelve küldhetünk emlékeztetőt azoknak, akik be vannak íratva a kurzusba. Ha nem akarunk mindenkit értesíteni, akkor megtehetjük, hogy egyenként kiválasztjuk kiknek küldünk, vagy kiknek nem, így fölösleges e-mailek se születnek. Jelenleg hét nyelven küldhetünk ilyen értesítéseket.

  • Kérdések exportálása és importálása: Moodle2Word

Van ezer kérdésünk. Begépelésével jól megbüntethetünk valakit, vagy kinöveszthetjük az összes ősz hajszálunkat. Ha mégsem ezeket választanánk, használjuk a Moodle2Word plugint. Mindenféle kérdést importálhatunk (képpel vagy kép nélkül is) a kérdésbankba, egy Word dokumentum táblázatából. Numerikus tartalmakat nem tudunk importálni, ez az egyetlen apró hátulütője a pluginnak. Hasonlóan tudunk exportálni is Moodle-ből Word-be, vagy Excel-be offline vagy papír alapú tesztekhez. Meglepő módon numerikus adatokat exportálni már tudunk, ahogy súlyozott pontszámú kérdéseket is. Ezeken kívül a plugin olyan kérdésformákat is szupportál mint a drag-and-drop, a képi vagy szöveges típusok, a behelyettesítős, kiegészítős kérdés, stb. Szóval, megéri használni!

  • Megnyerés: Reengagement

Bárkivel megeshet, hogy ráfügg egy kurzusra, de ugyanannyi eséllyel az is, hogy elfeledkezik róla teljesen. Talán azért, mert unalmas, talán azért, mert más dolga van, minden esetre egy emlékeztető sosem árthat. A Reengagement plugin, nevéhez hűen, pont ezt csinálja. Emlékeztető e-maileket küld a tanulóknak teljesítésre váró, és már teljesített tevékenységekről, illetve ha új tartalom került a rendszerbe. A felhasználóbarátság nevében pedig, ha csont nélkül teljesítünk egy kurzust, akkor nem kapunk értesítést sem.

Összességében, sok jó pluginja van már a Moodle-nek, az említettek mellett még érdemes a WebEx-et, a Hotspotot, az Opencast Videos-t, 360 Feedback-et, stb. amik emelhetik a Moodle élményünket. Minden fejelsztéshez csak annyi kell, hogy szükségét érezzük annak!

Forrás: https://elearningindustry.com/moodle-plugins-lms-helpful

A szerzőről

elearning.co.hu

Szóljon hozzá