Jó gyakorlatok Tippek és tévhitek

5 egyszerű lépés, hogy még jobb e-learning fejlesztővé válhass

Függetlenül attól, hogy mivel foglalkozol, vagy mióta csinálod, folyamatosan keresned kell a lehetőségeket a fejlődésre.

Hogyan legyél még jobb e-learning fejlesztő?
Nem számít, hogy csak most kerültél az e-learning szakmába, vagy már évtizedek óta készíted a tananyagokat, mindannyiunknak keresnünk kell a lehetőségeket, hogy jobbá válhassunk abban, amit csinálunk. Függetlenül attól, milyen tapasztalt vagy, mutatunk neked 5 hasznos módszert, amellyel bárki jobb e-learning fejlesztővé válhat.
Bátran szemezgess tippjeinkből – próbáld ki akár mind az ötöt, vagy kezdd a kedvenceddel. Nincsenek rossz válaszok. Ha látsz valamit a listában, ami különösen megérint téged, rajta, kezdd azzal! A tanulás bonyolult folyamat, és ez így van rendjén. Minél több hibát vétesz, annál többet tanulsz.
Készen állsz? Biztonsági öveket bekötni. Essünk neki!

1. Figyeld meg a világot magad körül
Az első lépés a legkönnyebb: csak nézz körül! Bárhol is vagy, többnyire design-tengerben úszol. Kezdve a hirdetőtáblától, ami mellett elmész nap mint nap, vagy akár az ételek csomagolása a konyhában: mindenhol inspirációt jelentő témák vesznek körül.
Egyik kedvenc design-ötlet forrásom például az információs tábla a helyi könyvtárban. Gazdag inspirációt nyújtanak a magazinhirdetések, hirdetőtáblák, tévéreklámok, események plakátjai, könyvborítók, vagy akár csomagolások is, és még számos egyéb forrás.
Próbáld csak ki! Legközelebb, amikor új design-ötletre van szükséged, csak nézz szét magad körül! Még csak ki sem kell lépned a komfortzónádból – csak nyisd ki a szemed, és figyelj!

2. Készíts ötlettárat (Swipe File)
Az ötlettár (Swipe File) jelentőségét el tudja neked mondani bárki, aki ült már ötlettelenül a monitort bámulva, miközben próbált belekezdeni egy igazán nagy projektbe, nyakán a fenyegető határidővel. A Swipe File bevett szokás a reklámszakmában, ahol a szövegírók összegyűjtik a kedvenc bevált hirdetéseiket és reklámszövegeiket, így mindig rendelkezésükre áll egy gazdag ötletforrás, amiből meríthetnek a készülő projektjeikhez.

Nyilvánvalóan nem a szövegírók az egyetlenek, akiknek jól jön egy inspiráló ötletgyűjtemény; a Swipe File remek gyűjtőhelye lehet azoknak a témáknak, amiket az első pontban adott tipp alapján gyűjtögettél össze.
Több lehetőség is van arra, hogy elkészítsd a saját ötlettáradat: létrehozhatsz erre egy külön mappát a számítógépeden, gyűjtögetheted az ötleteket Pinterest táblán, elmentheted őket online könyvjelző segítségével, vagy csinálhatod bárhogy, ami eddig bevált neked.

Itt van néhány hasznos tipp a kezdéshez:
• Használj alkalmazást, mint pl. az Evernote, ami segít összegyűjteni és rendszerezni azokat az ötleteket, amiket el szeretnél menteni. (Sok más jó lehetőség is van még ezen kívül pl. OneNote, Google Keep.)
• Használhatod az Evernote web clippert, hogy el tudd menteni a weben böngészett anyagokat.
• Telepítsd a mobil alkalmazást a telefonodra, így el tudod menteni az ötleteket, bárhol is vagy éppen.

Az e-learning ötlettárad tartalmazhat sablonokat, mintákat, amikre rábukkansz valahol, kreatív navigációs megvalósítást, egyedi oldalelrendezéseket, látványos betűkészleteket, vagy bármi mást, amit fel tudsz használni egy e-learning projektben.
Első lépésként feliratkozhatsz a SlideModel és a Slideshop heti hírleveleire. Ők minden héten küldenek neked ingyen egy oldalelrendezés sablont. Tedd el ezeket valami biztos helyre addig, amíg szükséged nem lesz egy ötletre valamelyik projektedhez. Már meg is van a saját Swipe File-od!

3. Ismerj meg alaposan egy tananyagszerkesztő eszközt
Mindig élénk viták folynak arról, hogy melyik e-learning tananyagszerkesztő eszköz a legjobb. Ne foglalkozz ezzel! Nem számít. Az igazán tehetséges fejlesztők szinte bármelyik eszközzel képesek remek tananyagot készíteni – válassz egyet és mélyedj el benne jól!
Ne hunyj szemet a hiányosságaid felett, ha már egyszer szakértőnek hívod magad. Áss mélyebbre és mélyebbre, ismerkedj meg alaposan a választott eszközzel! Tölts le bővítményeket, kiegészítőket, sablonokat, keress olyan lehetőségeket, amik támogatják, kibővítik azt, amit csinálsz. A tananyagfejlesztő eszközöd sosem lehet kifogás egy rossz e-learning tananyagra.

Az Articulate E-Learning Heroes közössége kiváló lehetőség arra, hogy tanulj abból, amit más e-learning szakértők készítenek a tananyagfejlesztő eszközeik segítségével. Sokkal többet találhatsz itt Articulate termékinformációknál: az ebook-októl kezdve Powerpoint sablonokon keresztül a keretrendszerekről folytatott eszmecserékig, valamint e-learninggel kapcsolatos tanácsok széles sorát.

4. Lopj úgy, mint egy művész
Egy jó művész tisztában van vele, hogy semmi sem tökéletesen eredeti, és a kreatív alkotások létrejöttéhez korábbi alkotások jelentik az ugródeszkát. Ha szívesen olvasnál erről többet, ajánlom figyelmedbe Austin Kleon Lopj úgy, mint egy művész! – 10 tanács a kreativitásról című könyvét.

Ha valaki más útmutatását követed, új technikákat tanulhatsz extra erőfeszítés nélkül, így megkímélheted magad attól, hogy saját magadnak kelljen kikísérletezned a megoldásokat. Számos nagyszerű e-learning fejlesztővel találkozhatunk, akik megosztják az ötleteiket, útmutatókat sőt még forrásfájlokat is tesznek közzé, hogy mások tanulhassanak belőle. Az E-learning Weekly Challenge-en például több mint 200 egyedi design kihívást találhatsz, számos példával, amiből ötletet lehet meríteni.
Keress tetszetős design-okat, és próbáld meg újra elkészíteni őket a saját eszközeiddel! Kezdheted mondjuk Julie Terberg #SlideADay project-jével.
Jegyezd meg, hogy a „lopás” nem azonos a plágiummal.

5. Hozd magad képbe
Ahogy Seth Godin hívja: do the reading – ez azt a folyamatot jelenti, amikor kemény munkát fektetsz abba, hogy naprakész maradj, lépést tarts a fejlődéssel. Ahogy nem szeretnéd, ha a sebészed évtizedekkel ezelőtti eszközökkel és módszerekkel operálna meg, neked sem lenne szabad ilyen módon felépíteni az e-learning tananyagokat.
Remek forrásokból nincs hiány, ha szeretnéd fejleszteni az e-learninggel kapcsolatos ismereteidet. Kezdetnek ajánlom figyelmedbe az alábbi helyeket:
12 E-learning Books You Should Read Tom Kuhlmann-tól
Five New L&D Books To Check Out Connie Malamed-től
5 Must Reads for Modern Learning Pros JD Dillon-tól
5 More Great Books for Your Learning & Development Bookshelf

Ezeken túl a naprakészség megőrzése érdekében ajánlott sokat beszélgetni más szakértőkkel, eljárni konferenciákra, tanulmányozni a kutatásokat, és lépést tartani a legújabb fejlesztésekkel.

Ahogy Seth mondja, „Ha nem hoztad magad képbe, miért is várnád, hogy szakértőként tekintsenek rád?”
Még a legprofibb szakértők is folyamatosan fejlesztik a képességeiket, és új dolgokat tanulnak.

„A tudást megállás nélkül fejleszteni, bővíteni kell, különben elveszik.” – Peter Drucker

Te melyik módszert próbáltad már?

Forrás

A szerzőről

Németh Marina

e-learning tananyagfejlesztő

Szóljon hozzá