Tippek és tévhitek

12+1 hasznos Moodle plugin, hogy a legtöbbet hozhassuk ki belőle I. rész

A megfelelő pluginokkal kikövezett szervezeti tanulás útja kielégít minden vállalati és személyes igényt. A Moodle ebben is élen jár, fejlesztői közössége több száz plugint fejleszt folyamatosan, hogy minél könnyedebben tanulhassunk. Két részes cikkünkben most felsorolunk 12+1 plugint, amik nem feltétlenül ismertek, de annál hasznosabbak.

A moodle pluginokról röviden

A Moodle LMS (learning management system) egyik legizgalmasabb része a pluginok felfedezése. A pluginok olyan kiegészítők, amik egy-egy plusz tulajdonságot adnak hozzá a rendszerhez, így több lehetőségünk lesz, és jobban személyre szabhatjuk saját, vagy az ügyfél igényének megfelelően. Ezek legalább annyit adnak hozzá az e-learning tanulási élményhez, mint magához az LMS-hez.

  • Tegyük szebbé a tartalmat: Tiles Format

Mielőtt felvesszük kurzusainkat szeretjük megnézegetni mik közül választhatunk. Pont, mint amikor könyvet vásárolunk, vagy ingek közül válogatunk. Sokkal vonzóbb, ha vizuálisan is szép, elrendezett listát láthatunk címszavak helyett, ugye? A Moodle természetesen képes erre, a Tiles Format pluginnal, aminek nevében benne van a formája is: csempék. Úgy rendezi a kurzusainkat, mintha csempék lennének. A kurzusok neve alatt egy folyamat követő van, felette pedig egy kép, amit mi szúrhatunk be, hogy vonzóbbá tegyük adott kurzusunkat. Készíthetünk alcsempéket is, azaz alkurzusokat a kurzusok alá. Animáltan mutatja meg minden csempe, hogy mit tartalmaz, így még dinamikusabb lesz az oldal. Ez a plugin felhasználóbarát, és mobilon is működik.

  • Játékosítsunk: Level Up

Emeljük a tétet játékosítással! Az e-learning világában a játékosítás fogalma rejtélyes kifejezés. Pedig a tanulás szórakoztató élmény lehet, ha úgy gondolunk rá, mint egy játékra. De a tanulás kötelező jellege miatti negatív felhangjától nehezen tudunk elrugaszkodni, ugye? Ez a plugin segít. Játékos mechanizmusokat adhatunk hozzá a Moodle oldalunkhoz. A játékosítás megfelelő használata határozott búcsút int az egyhangú, unalmas online tanulásnak. Segít elköteleződni, produktívvá tenni az ismeretszerzést. Pontokat szerezhetünk, ranglistákat vezethetünk, folyamatosan mutatja hol tartunk kurzusainkban, összehasonlításban mások eredményeivel.

  • Körvonalazzuk az e-learningünk: Questionnaire

Ez a plugin az egyik valaha legtöbbször letöltött darab. Nem véletlenül! A Moodle a legtöbbet használt LMS, ahol a tanulók igényei kiemelet fontosságúak. A Questionnaire pluginnal folyamatosan szemmel tarthatjuk a tanulási folyamatokat, igen-nem, feleletválasztós, esszé, kitöltős kérdésekkel, és még megannyi típussal. Így különböző tevékenységeket különböző módon mérhetünk. Érdemes megnézni még a Feedback Pro-t és a 360° Feedback-et, amik nagyon jó visszajelzés eszközök.

  • STEM tanulóknak: Math Type Filter

Ha a STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics) területen járatos vagy, és Moodle-t használsz a tanuláshoz, akkor ez a plugin neked lett kitalálva. Hogy miért? A kvízek, feladatok, kérdések, és egyéb felmérések formálják csak igazán a Moodleben való tanulást. Ahhoz, hogy matematikai egyenleteket, vagy ilyen feladatokat/elemeket illesszünk be szükségünk lesz egy plusz pluginra – ez a Math Type. Ezzel még azt is megtehetjük, hogy az érintőképernyőnkre kézzel felírjuk az egyenletet, a Moodle pedig beolvassa.

  • Automatikus regisztráció: Auto Enrolment

Ha ezer tanulót kell beíratnunk mit tehetünk? Beírathatjuk őket kézzel (hosszan, rendkívül nagy monoton tűréssel), de ha nem szeretnénk instant motivációnkat veszteni munkánkban, akkor forduljunk inkább az Auto Enrolment felé. Ez a plugin két dologra is alkalmas. Egyrészt egy-egy kurzusnál a regisztrációhoz, másrészt az egész oldalon való regisztrációhoz is használhatjuk. Például, ha bejelentkeztünk az egyetemi rendszerbe, akkor automatikusan beíratódunk a kötelező kurzusokba. Illetve, személyre is szabhatjuk a plugint, és üdvözlőüzenetet küldhetünk a tanulóknak beíratáskor.

  • Önellenőrző kérdések: StudentQuiz

Az önellenőrzés fontos része a tanulásnak, érdemes neki figyelmet és időt szentelni, hiszen sokat segít abban, hogy tökéletesen felkészülhessünk a megmérettetésre. Készíthetünk kérdéseket, kvízeket, szinteket, kommenteket a kérdésekhez, és ezek mind bekerülnek a kérdésbankba, így felhasználhatjuk őket újra élesben. Tanárként eldönthetjük, hogy milyen típusú kérdéseket engedélyezünk a vizsgában és miért hány pontot lehet kapni. Az önértékelés természetéből adódóan a StudentQuiz jó lehetőségeket ajánl fel, ami annyira meggyőzőre sikerült, hogy a 3.8-as Moodle verziónak már a törzskönyvtárába is beépítették.

Cikkünk folytatásában jövő héten bemutatunk további 6+1 hasznos plugint! Kövess be minket Facebookon, hogy ne maradj le!

A szerzőről

elearning.co.hu

Szóljon hozzá