Érdekességek Eszközök Jó gyakorlatok Tippek és tévhitek

Tanár szerepe az e-learningben

Milyen szerepe van egy tanárnak az elearning képzésen belül? Cikkünkben bemutatunk hét fő területet, melyben megismerhető mindez.

1. Tanulók vezetése, útmutató nyújtása

Mindig van olyan tanuló, aki először vesz részt online képzésen. A tanár feladata ebben az esetben, hogy elejétől a végéig vezesse a tanulóit, és bemutassa a tanulási mód előnyeit és lehetőségeit. Ezek magukba foglalják az egész folyamatot kezdve az eszközök használatától és elérésétől, egészen addig, hogy hogyan osszák be maguknak az időt a tanfolyam sikeres elvégzése érdekében.

2. Tanulás könnyítése

A tanároknak ismerniük kell, hogy milyen eszközökkel adhatják át a leghatékonyabban a tananyagot, úgy, hogy az értelmezhető, élvezetes, dinamikus és figyelemmegtartó legyen. Ehhez számos módszert választhatnak, mint például az audiovizuális anyagok, játékok vagy más gyakorlati lehetőségek, melyek mind segítenek fenntartani az érdeklődést és ösztönzik az öntanulást.

3. Motiválás

Tanárként meg kell erősítenie a tanulás érzelmi részét az elkötelezettség megteremtése és megtartása érdekében. Ehhez hasznos módszer lehet, világos kurzuscélok és határidők kitűzése. A visszajelzések is kulcsszerepet töltenek be a folyamat során, hiszen ez támogatásként szolgál a tanulónak, melyben láthatják teljesítményük éppen aktuális állapotát. Fontos figyelembe venni a résztvevők tanulási sebességét, mellyel megtapasztalhatják az online képzés egyik fő előnyét: a rugalmasságot.

4. Fenntartás

Kulcsfontosságú szerepe van az egész tanfolyam során, annak érdekében, hogy a tanuló tényleges elvégezze, befejezze a tananyagot. Ennek érdekében a közvetlen beszélgetés, és a személyes visszajelzés nyújtása hasznos lehetőségeknek tekinthető. Tegyük elérhetővé a chat vagy videómegbeszélés eszközeit.

5. Moderálás

Ez az együttműködést könnyíti, segíti. Hagyjunk lehetőséget beszélgetésekre, vitákra tanulók között, azonban tanárként ún. facilitátorként vegyünk részt ezekben az esetekben is, hiszen így, ha kell könnyen lehet koordinálni, moderálni a folyamatot.

6. Nyomon követés

Tanárként fontos követni a tanulók előrehaladását, aktivitását: fórumokon való részvétel, beadott tartalmak, csatlakozási idők, bejelentkezések száma stb., figyelembe véve az egyéni különbségeket.

7. Értékelés

A tanulók általel végzett tevékenységnek megfelelő helyesbítése és visszacsatolása elengedhetetlen lesz a motivációjukhoz, valamint annak megerősítéséhez, hogy a tudást megfelelően elsajátították-e vagy sem.

Forrás: https://www.evolmind.com/en/blog/7-main-roles-teacher-elearning-training/

A szerzőről

elearning.co.hu

Szóljon hozzá