Tippek és tévhitek

Moodle, vagy nem Moodle?

Korábban már írtunk egy cikket keretrendszer választás szempontjairól. Akkor szempontrendszert készítettünk, ami alapján eldönthető, hogy kinek melyik rendszer felel meg. Most egy külföldi cikk alapján mutatjuk be, miben rejlik a Moodle előnyéből fakadó gyengesége.

moodle_elearning2

Elöljáróban annyit, hogy a Moodle-t teljesen felesleges bármelyik más oktatásmenedzsment rendszerhez hasonlítani. Hiszen leginkább felsőoktatási intézmények számára készült, nyílt forráskódú, és annak ellenére, hogy nincs hivatalos supportja, önkéntes fejlesztők tömege áll mögötte.

Mondhatni a Moodle-t, vagy szereti valaki, vagy nem, de a cikk írója választ is szeretne kapni, és arról is ír, hogy miért pont a Moodle, amely a legelterjedtebb a nyílt forráskódú rendszerek közt. A teljesség igénye nélkül mi is hozzáfűzzük gondolatainkat. Az eredeti cikket pedig ITT olvashatjátok el.

A Moodle mellett általában az a legnagyobb érs, hogy ingyenes. Maga a rendszer kódja ingyenesen letölthető, de a testreszabás, új modulok beillesztése, kiegészítők használata nagyobb költséget vonhat maga utána, ha valaki ennyire azért nem ért hozzá. Mondhatni, nem „dobozos” termék

Dokumentációja igen szegényes, sok esetben rengeteg idő utánajárni bizonyos dolgoknak, legtöbb esetben ezek az oldalak nem is magyar nyelvűek. Ezzel szemben áll viszont a lelkes fejlesztői csoport, kiknek magyar csoportja is van.

A Moodle képes tananyagot is készíteni, mégis sokan oktatásmenedzsment rendszerként használják, tananyagszerkesztői funkcióit hanyagolják. Sokan tesztek készítésére is használják.

Összességében tehát hiába ingyenes a Moodle, ha annak használhatóvá, designosabbá tétele rengeteg időt és/vagy pénzt emészt fel. Mivel rengeteg megoldás létezik már az e-learning piacon, érdemes lehet jobban körbe nézni. Egy felhő alapú megoldás akár olcsóbb és hatékonyabb is lehet, mint a Moodle.

Véleményeket kommentben várjuk, amennyiben pedig érdeklődik megoldásaink iránt, ezen a felületen teheti fel kérdéseit.

konferencia

Kérjük segítse kutatásunk, töltse ki kérdőívünket és jelentkezzen konferenciánkra!

A szerzőről

Elter Luca

1 hozzászólás

Szóljon hozzá