Módszertan Trendek

6 indok a szimulációk használata mellett

Bemutatunk hat indokot, amiért a vállalatok egyre inkább nyitnak a szimulációs oktatási anyagok használata felé.

 

A szimulációs oktatási anyagok igen hatékony e-learning eszközök. Azért népszerűek a tanulók körében, mert lehetővé teszi nekik a képességeik valósághű környezetben való gyakorlását, kockázat nélkül. A hat fő indok, amiért érdemes szimulációkat használni, a következők:

 

1. Hatékony tanulást tesz lehetővé

A kutatások szerint egy alkalmazott a tudását 70%-ban tapasztalati úton szerzi meg, 20%-ban a társas interakciókból, 10%-ban pedig a hagyományos forrásokból. A szimulációk leképezik a valós munkakörnyezetet, tapasztalati tanulást nyújtanak. A tanulók gyorsabban építik be a tudást, ami tartósabb lesz, mivel megtapasztalják és alkalmazzák az ismereteket egy valósághű, kontrollált környezetben.

2. A változás hajtóereje lehet

Ha a tanulói viselkedés megváltoztatására van szükség, akkor elengedhetetlen a rendszeres ismétlés, gyakorlás. A szimulációk költséghatékony eszközök az új tartalmak bevésődésének segítésére. A tanulók folyamatosan gyakorolhatnak egy olyan valósághű környezetben, ahol hibázhatnak, és tanulhatnak azokból. Új módszereket próbálhatnak ki egy már ismert probléma megoldására. Amikor már magabiztosak a tevékenységekben, készen állnak a változásra.

3. Ideális nagyszámú tanulók képzésére

Nagyvállalatok drágának találhatják a hagyományos képzési programok implementációját. Ez nem csak a nagy létszám, hanem a földrajzi elszórtság miatt is nehézséget okozhat. A szimulációs tananyag digitális platformokon érhető el. A tanulók el tudják végezni a tananyagot bárhol, bármikor, akár bármilyen eszközön.

4. Kockázatmentes

A szimulációk lehetővé teszik a tanulóknak, hogy olyan feladatokat végezzenek el, amit élesben, on-the-job is szoktak/fognak. Az alkalmazottakat nem bátorítják arra, hogy kísérletezzenek a való életben, mert többféleképpen is ártalmas lehet. A szimulációban viszont nem kell ilyesmitől tartani, ha hibáznak, többször is újra próbálkozhatnak, azonnali visszajelzést kapnak, ami segíti őket az önbizalom kialakításában.

5. Fejleszti a tudás megtartását

Ha valamit szeretünk csinálni, arra sokáig emlékezni fogunk. A szimulációk segítségével a tanulás is lehet játékos és szórakoztató, a tanultakat így a munkavégzés során könnyebben fogják felidézni és alkalmazni a tanulók.

6. Azonnali visszajelzést ad

A szimulációk azonnali visszajelzést adnak a tanulónak az elvégzett tevékenységeiről, megismerhetik és kiküszöbölhetik ezáltal a hiányosságaikat. És persze ugyanakkor tisztában lesznek az erősségeikkel is, amiket kiaknázhatnak. A konstruktív visszajelzést olyan hamar kell biztosítani, ahogy csak lehetséges, ha azt szeretnénk, hogy a későbbiekben elkerüljék a hibákat.

 

Vedd fel velünk a kapcsolatot, ha további részletek érdekelnek a szimulációs e-learning tananyagokkal kapcsolatban!

Forrás


Október 4-5-én e-learning tréninget tartunk! Várunk, ha szeretnél behatóbban megismerkedni a tananyagfejlesztés folyamataival! Részletek és jelentkezés ITT

A szerzőről

Pauer László

E-learning szakértő az ARTudásmenedzsmentnél, tanári végzettséggel, korábbi pedagógusi és oktatásszervezői tapasztalattal.

Szóljon hozzá