Eszközök Módszertan

Legjobb eszközök videós oktatóanyagokhoz

Egy 2021-es TechSmith által készített jelentés szerint a megkérdezett tanulók igen magas százaléka szereti a videós oktatóanyagokat, vagy inkább preferálj az írott tananyagokkal szemben. Abszolút egyetértünk, hiszen a videókat sokkal könnyebb feldolgozni, a vizualitása miatt is jobban megragadja a néző figyelmét. Ahhoz, hogy egy ilyen oktatóvideó valóban hasznos és hatékony legyen, mutatunk néhány szerkesztőeszközt is ehhez.

  1. iSpring Suite

Alapvetően egy tananyagfejlesztő eszközről beszélünk, amelynek videószerkesztőjével videókat is tudunk készíteni. Ennek ellenére könnyen tanulható, jól megválasztott és elhelyezett funkciók segítik a videók elkészítését. Mindenképpen ajánljuk kipróbálásra, hiszen egy hónapot ingyen használhatjuk!

2. Panopt

A Panopto inkább vállalatok számára készült. Lehetővé teszik kvízek, szavazások beépítését is. Az eszköz több videó rögzítésére is képes egyszerre. Természetesen az iSpirnghez hasonlóan egy könnyen használható kompakt szoftverről beszélünk.

3. Animaker

Ha ingyenes programot keresünk, mindenképpen nézzük meg az Animakert. Itt animációkat is létre tudunk hozni, rengeteg funkciója van, mégis egyszerűen kezelhető felületet kapunk. A fizetős verzió 4k felvételt is képes kezelni, míg az ingyenes esetében meg kell elégednünk a kisebb felbontással. Kezdőként kapunk egy jókora mennyiségű sablont is, valamint egyszerre többen is dolgozhatunk ugyanazon a projekten.

4. Camtasia

A Camstasia azoknak nyújt megoldást, akik képernyőt szeretnének rögzíteni. Ajánljuk tehát olyan esetben, amikor egy szoftver működését, funkcióit, vagy egy honlapot szeretnénk bemutatni. Szuper funkciói vannak, animációkat, tesztkérdéseket tehetünk a videókba. Hátránya, hogy viszonylag drága az előfizetés és ingyenes verziójuk sincsen.

5. Vmaker

A Vmaker ingyenes verziójában majdnem minden főbb funkciót elérünk, képes 4k tartalommal dolgozni, valamint tesztkérdéseket is kezel. Tudunk vele képernyőképet készíteni, amit logónkkal ellátva egyidejőleg YouTube-ra is fel tudunk tölteni.

Ti használtátok már ezek közül valamelyiket? Mit gondoltok, mennyire tud hatékony lenni egy videós tananyag?

A szerzőről

elearning.co.hu

Szóljon hozzá