Jó gyakorlatok Módszertan

Hogyan tudja segíteni a történetmesélés oktatási programjainkat?

Régóta tudjuk, hogy a történetmesélés, egy jól megírt, érdekes történet nagyban tudja segíteni a tanulást, megértést. Mivel a történetek jobban megragadnak a tanulók fejében, bátran használjuk a történetmesélés eszköztárát, mutatjuk hogyan.

  1. Modul elején: Az első pár oldalon mutassuk be a fő karaktereket, helyezzük őket kontextusba. Egy új kolléga első napja? Egy felfedező kalandos utazása? Legyen szó bármelyik történetről, jól be lehet velük mutatni, miért is fontos a tananyag elsajátítása, miért szükséges megértenünk.
  2. Új barátunk segítségével összefüggéseket, kapcsolódási pontokat tudunk felvázolni. Segíthetünk a tanulónak a karakter által feltett kérdésekkel ráébredni at ok-okozati összefüggésekre. Párbeszédet tudunk kezdeményezni, ezáltal segíthetjük az önálló gondolkodást. Ugye jobban hangzik, mintha csak olvasnia kellene?
  3. Személyes tapasztalatok: Nem kell kétségbe esni, ha nem tudunk kitalálni történetet a tananyaghoz. Gondoljunk csak valós példákra. Ha egy dolgozónk személyes történetét és tapasztalatait osztjuk meg a többi kollégával a tananyagon keresztül, az is ugyanúgy hatékony tud lenni. Sőt! Lehet még testhezállóbb lesz a történet emiatt a megértés is biztosított!

Összefoglalva azt tudjuk mondani, mindenképp érdemes kipróbálni a történetmesélést akár csak 1-1 tananyag erejéig. Használhatjuk a bevezetőben, a tananyag egészében, összefoglalásként is. Ti szoktatátok használni? Mik a tapasztalatok tanulói oldalról?

A szerzőről

elearning.co.hu

Szóljon hozzá