Trendek

Hét módszer a mikrotanulás alkalmazására a vállalati oktatásban

Pontosan hol működhet igazán jól a mikrotanulás? Csak néhány ágazatban, vagy képzési rendszerben érdemes használni?

Mikrotanulás a vállalati tréningeken

A mikrotanulás ideális választás a manapság jellemző, csökkenő figyelmű munkavállalók képzésére. A mirotanulás használata a vállalati tréningeken azonnali választ ad az alkalmazottak legsürgetőbb kérdéseire. Hozzáférhetnek a tananyagokhoz azon az eszközön, amelyiken szeretnének, bárhol, bármikor, akár menet közben is. De pontosan hol működhet igazán a mikrotanulás? Csak néhány ágazatban, vagy képzési rendszerben érdemes használni? A mikrotanulás bármely üzleti ágazatban jól alkalmazható, nem csak a cikkben felsoroltakban. Lássunk hét példát ezekre!

1. Sales oktatás

A sales team-ek általában mozgásban vannak és a just-in-time tanulást preferálják, amit azonnal alkalmazni is tudnak a terepen. Az olyan információmorzsák mobileszközökön való közvetítése, melyek hasznosak egy közvetlen értékesítés során, vagy a legújabb információkkal való naprakészen tartás órási segítséget jelent nekik.

Az animált sales videók vagy a gyakran ismételt kérdések olyan mikrotanulásos formátumok, melyeket érdemes használni a sales training során. A rövid, animált sales videók jó forgatókönyvvel, tiszta narrációval, illusztratív animációkkal lekötik a tanulókat. A pontos válaszokkal ellátott gyakran ismételt kérdések segítenek jól tanulható anyagok készítésében.

 

2. Compliance oktatás

Készíthetsz rövid, interaktív modulokat az új törvények és szabályozások megismertetésére az alkalmazottaiddal. A mikrotanulásos modulok a compliance bármely területét képesek lefedni. Adj hozzá szituációkat, videókat, közelmúltbeli eseményeket, melyeket kérdések követnek, hogy ellenőrizni lehessen a megszerzett tudást, és visszajelzést adni, hogy megerősítést nyerjenek a tanulók. Végül olyan, hasznosítható eredményre kell jutni, mint pl. “Amit tudnod kell”, vagy “Amit tenned kell”, hogy megfelelj a compliance előírásoknak.

 

3. Munkavédelmi oktatás

Az alkalmazottaknak szükségük van információra balesetek vagy szerencsétlenségek idejére. Szükség van például menekülési tervre a munkahelyen, vagy felhasználóbarát instrukciókra a biztonságos eszközhasználathoz, ami mikrotanulással megoldható.

Vizuálisan gazdag tartalmak (képek, videók, grafikonok) használatával a mikrotanulásos tananyag megkapóbbá tehető, ha reszponzív az anyag, akkor mobileszközökön is elvégezhető. Tevékenység-alapú oktatás is készíthető, hogy csökkenteni lehessen a tanulókra nehezedő kognitív terhelést.

 

4. Szoftver-oktatás

Mikrotanulás segítségével azonnali információkat lehet közvetíteni egy feladat sikeres megoldásához. Mikro-szimulációs anyagok fejlesztése nagyban megkönnyíti a későbbi szoftverhasználatot.

A rövid videók megmutathatnak egy-egy bizonyos funkciót, kisebb részletekben kipróbálhatják, mit tanultak és gyakorolhatnak szimulált környezetben, folyamatos támogatás mellett. A tanulók aztán közvetlenül is használhatják a szoftvert, de a segítség továbbra is bármikor elérhető számukra.

 

5. Új belépők oktatása

Az új belépők oktatása kritikus fontosságú a megtartásuk érdekében, mivel ez teszi meg az első benyomást a vállalatról számukra. Olyan fontos elemeket foglalhat magába ez az oktatás, mint a hagyományos feladatok ellátásához szükséges tudás, a szervezeti kultúra és küldetés, és a szabályokhoz való ragaszkodás.

Az új belépők részére készült mikrotanulás a következőképp lehet hasznos:

  • Az irodai tér bemutatása az új belépőknek egy rövid videón keresztül
  • A CEO köszöntő beszédének közvetítése
  • Kisebb modulok a vállalati zsargon megismertetésére
  • Az új alkalmazottak munkakörének és felelősségeinek bemutatása

 

6. Termékismeret-oktatás

Egy folyamatosan bővülő termékportfólióval rendelkező vállalatnál elengedhetetlen, hogy az alkalmazottak tisztában legyenek a gyakori újításokkal/változásokkal. A munkavállalók a just-in-time tanulást részesítik előnyben a megnövekedett munkaterhelés és nyomás miatt.

A mikrotanulást termékismeret-oktatásra háromféleképpen lehet használni:

  1. pre-training: az alkalmazott ismerje meg a terméket rövid videók, infografikák, felmérő kvízek segítségével
  2. oktatás: a termék fontos elemeinek kihangsúlyozása, tulajdonságok és előnyök. Minden oktatási anyagban szükségesek “kell tudni” és “jó tudni” információk szerepeltetése.
  3. oktatás után: megerősítés, források biztosítása, további ismeretek, munka közbeni támogatás – ezek mind megerősítik a tanultakat ismétlések nélkül.

 

7. Folyamat-oktatás

Az üzleti folyamatok megértése kiemelten fontos a munkavállalóknak a hatékonyabb munkavégzés érdekében – a mikrotanulás erre remek eszköz. A step-by-step megközelítés csökkenti a kognitív terhelést és minden lépést külön, érthetően magyaráz el. A hatékony tanulás érdekében egy folyamat lebontható több lépésre, és ezeket egy-egy mikrotanulásos modul mutatja be, majd ezek összefűzhetőek egy sorozattá.

 

Érdemes kis szeletekben tálalni az információkat és megerősíteni a tanultakat mikrotanulás segítségével, hogy jobban lekösd az alkalmazottaid, és megkönnyítsd a hatékony tanulást. Vedd figyelembe, hogy a mikrotanulás mindenhol jelen tud lenni, használd ki! Biztosíts releváns tartalmakat, hogy a tanulók pótolni tudják hiányosságaikat rövid idő alatt!

Forrás

A szerzőről

Pauer László

E-learning szakértő az ARTudásmenedzsmentnél, tanári végzettséggel, korábbi pedagógusi és oktatásszervezői tapasztalattal.

Szóljon hozzá