Eszközök Módszertan

Interaktív szituációk készítése egyszerűen

Mai cikkünkben a Lectora 17 Inspire új beépülőjét, a BranchTrack alkalmazást mutatjuk be.

A Lectora 17-ben beépülő modulként ezentúl a sikeres (2015-ben a leginnovatívabb új e-learning termék) BranchTrack alkalmazás is segít minket az interaktív tartalmak fejlesztésében. A BranchTrack segítségével forgatókönyv-alapú szimulációkat (scenario) lehet létrehozni, importálni és szerkeszteni. Párbeszéd jellegű interakciókat készíthetünk, melyek során a tanuló által adott válaszok, hozott döntések alakítják a dialógust, az általunk előre strukturált elágazások alapján. Remek kiegészítést ad a Lectorához, és ahhoz hasonlóan akadálymentesítve is használható.

A BranchTrack alkalmazás a Lectora Inspire felhasználói számára érhető el, a képernyő jobb szélén lévő Inspire Tools ablakban a BranchTrack tabot választva. Legfeljebb öt szimuláció tárolható egyszerre, de lehetséges nagyobb tárhely vásárlása is. Minden scenario lényege, hogy egy elképzelt karakterrel folytatunk párbeszédet, így jellegéből adódóan leginkább sales, illetve ügyfélkapcsolati témára érdemes használni a BranchTrack-et, de kellő fantázia és kreativitás esetén szinte bármely területhez kapcsolódóan alkalmazható.

Először meg kell terveznünk a történetet, a szituációt, a kérdéseket és a válaszlehetőségeket. A lehetséges válaszokhoz új kérdéseket köthetünk, melyeket aztán még tovább tudunk fűzni, az elágazások struktúráján belül bármilyen irányba. Egy scenario akár száz elágazást is tartalmazhat, de csak egy oldalt képez a Lectora tananyagban.

Rengeteg karakter és háttér közül tudunk választani, melyek végigkísérik a scenario-t, nem kell egyesével importálni az elemeket. Ha letöltöttük a számunkra szükségeseket, akár offline is dolgozhatunk tovább.

Az általunk beépített elágazásokhoz érzelmi állapotokat is rendelhetünk (boldog, normál, bizonytalan, elégedetlen vagy dühös), így a tanuló rögtön látja, hogy milyen reakciót ért el a karakternél az adott válasza által. Ezt egy skála végig mutathatja a kép jobb szélén, ha szeretnénk.

Egyszerű példával élve egy kérdésre: egy ügyfél megkeres minket, hogy túl drágának találja a termékünket. Erre kétféle választ adhatunk: „Nem, mi nagyon is megfizethetőek vagyunk!”, illetve „Valóban, de nézzük, mennyire előnyös a szolgáltatásunk!”, melyek közül az elsőhöz negatív, a másodikhoz pozitív érzelmi reakciót állítunk, majd a válaszadásnak megfelelő következő kérdéshez/helyzethez tereljük a párbeszédet.

Hozzáadhatunk továbbá hangfájlokat (.mp3), és egy drágább előfizetésért a honlapon (https://www.branchtrack.com/) található videofájlokat is.

Ha készen vagyunk, a Download&Export gombra kattintva importálhatjuk a scenario-t az aktuális Lectora oldalra (természetesen ez után is szerkeszthetjük még).

A BranchTrack kezelőfelülete igen egyszerű, programozásra nincs szükség (nincsenek változók vagy triggerek). A lényeg a történetmesélés, nem a technikai részletek, csak a tartalomépítésre kell koncentrálni. Gyakorlatilag néhány óra alatt elsajátítható a használata, mivel olyan egyszerű, amennyire csak lehetséges.

A BranchTrack lehetőséget biztosít az elkészült scenario véleményeztetésére is, publikálás nélkül, korlátlan véleményező számára, akik kommentekkel láthatják el az anyagot, ha észrevételük vagy kérésük lenne.

A BranchTrack bekerülésével két új triggerrel (Done Playing és Reset BranchTrack) és két új változóval (BT_Score és BT_Path) bővült a Lectora már meglévő eszköztára.

Mindezekre jó szemléltetést és még több, kiegészítő információt találunk az alábbi oldalon lévő videóban:

http://community.trivantis.com/knowledge-base/branching-scenarios-made-easy-lectora-17/

A szerzőről

Pauer László

E-learning szakértő az ARTudásmenedzsmentnél, tanári végzettséggel, korábbi pedagógusi és oktatásszervezői tapasztalattal.

Szóljon hozzá