Eszközök Módszertan

PowerPoint konverzió készítése

Az Adobe Captivate tananyagfejlesztő program segítségével már elkészített PowerPoint prezentációkból is létrehozható tananyag. Gyakorlati tudnivalók következnek.

A rapid-learning megoldások közé tartozik a PowerPoint konverziók készítése. Olyan tartalmaknál érdemes alkalmazni, ahol az interaktivitás nem játszik központi szerepet, és a hangsúly a gyors információ átadáson van.

Mi legyen az első lépés?
Első lépésként érdemes egy újabb verziószámmal elmenteni a PowerPoint fájlunkat, az eredeti megőrzésével (hiszen a későbbiekben szükség lehet rá). Ügyeljünk rá, hogy mindig a legfrissebb verziójú anyaggal dolgozzunk, a régi mentéseknek hozzunk létre külön mappát.
Mik a program jellegzetességei?
A főbb módosításokat (pl. elemek mozgatása, animációk beállítása) a PowerPoint fájlban kell végrehajtani, és ezután befrissíteni a Captivate fájlt. Az animációkról érdemes tudni, hogy nem feltétlenül úgy jelennek meg Captivate-ben, ahogy a PowerPointban. Ilyen probléma esetén megoldást jelenthet az animáció levétele vagy egy másik, jól megjelenő animáció alkalmazása.
Az elemeket a PowerPointban az anyag gördülékeny haladása érdekében érdemes úgy beállítani, hogy egymás után jelenjenek meg. A felsorolásjeleket tartalmazó szövegeket érdemes képként elmenteni és úgy visszailleszteni a PowerPointba, így biztos megfelelően jeleníti meg a program.
Mire érdemes figyelni a Captivate fájl létrehozásakor?
Alapbeállításként a program az átkonvertált anyag minden oldalára automatikusan tesz egy clickboxot (gombot, amire be lehet állítani, hogy pl. lépjen a következő oldalra a tanuló), ami az egész oldalt elfoglalja. Ezt érdemes a konvertálás előtt kikapcsolni, hiszen az első oldalakon már beállított clickboxok másolása segítségével gyorsabban haladhatunk a fejlesztésben.
Mik az utolsó lépések?
A PowerPoint elkészítése után be kell importálni a bemutatót a Captivate fájlba, és letesztelni, hogy megfelelően megjelenítette-e az elemeket. Amennyiben találnánk hibát, befrissíthetjük az anyagot oldalanként és az egész anyagot egyben is. A javítások befejezése után késznek tekinthető a tananyag. A PowerPoint konverzió készítése tehát egyszerű és gyors módja a tananyagfejlesztésnek.

A szerzőről

Marton Blanka

Szóljon hozzá