Trendek

5 tipp az eszközfüggetlen e-learning dizájn kialakításához – 3.

Cikksorozatunkban minden csütörtökön megismersz egy-egy újabb módot arra, hogy miként tudsz olyan e-learning dizájnt kialakítani, ami teljesen eszközfüggetlen, tehát ugyanolyan jól mutat okostelefonon netezve, mint laptopon, vagy tableten.

Az eszközfüggetlen dizájn testreszabása

 

Nagyszerű ötlet, ha eszközfüggetlen tartalmat szeretnél fejleszteni. Azonban fontos tudnod, hogy a fejlesztő eszközöd nem jól funkcionál, ha nem engedélyezi az e-learning tartalom testreszabását. Az e-learning dizájnerek számára nagy előny, ha olyan eszközön készítik az anyagaikat, amin kialakíthatják a saját tananyagszerkezetüket, így lehetőséget biztosítva a különféle eszközökön való megjelenéshez.

Az oszlopos elrendezés jól működik mindenféle eszközzel – legyen az akár mobil, tablet vagy számítógép – , és bármi, ami kettő vagy négy oszlopban van elrendezve jó formátum lehet a cél érdekében. Lehetőség van az oszlopok szélességének állítására, így lehetőség van arra is, hogy testreszabd a kurzust annak megfelelően, hogy minél több eszközön jól nézzen ki a megtervezett dizájn.

Amennyiben egy egyszerűbb megoldásra vágysz a szerkezet felépítése tekintetében, akkor az eszközfüggetlen tananyagokhoz már elérhető számos sablon és template. Ezek abban is sokat segítenek, hogy ötletet adjanak a saját ötleteid megvalósításához, megszületéséhez.

 

Forrás

A szerzőről

Müller Andrea

Tananyagfejlesztő az ARTudásmenedzsmentnél, aki több éves e-learning fejlesztői és pedagógiai tapasztalattal rendelkezik.

Szóljon hozzá