Eszközök

A Moodle 3.4 újdonságai

Kipróbáltuk a 2017. novemberében megjelent Moodle 3.4 verzióját és nagyon hasznos újdonságokat találtunk.

 

Kipróbáltuk a 2017. novemberében megjelent Moodle 3.4 verzióját és nagyon hasznos újdonságokat találtunk.  A frissített verzió a meglévő funkciók használhatóságának javítására, a felhasználói élmény fokozására, praktikusabb gyakorlati megoldásokra összpontosít.

Minden felhasználó számára hasznos újítások:

  • Hatékonyabb Naptár használat:

A Moodle Users Association (MUA) projektnek köszönhetően könnyedén kezelheti a naptári eseményeket – beleértve az új kategóriás eseményeket – egy praktikus felugró ablakban.

  • Áthúzható naptár események

Szintén a MUA által finanszírozott fejlesztés lehetővé teszi, hogy egyszerűen új dátumokra húzzuk a már meglévő naptár bejegyzéseket.

  • Személyes fájlok tárolása:

Ha feltöltünk egy dokumentumot a személyes fájlok közé, látható, hogy mennyi a már felhasznált tárterület. Ez segít a rendelkezésre álló tárhely jobb menedzselésében.

  • Továbbfejlesztett globális keresés:

Ha a globális keresés be van kapcsolva, lehetőség van olyan blokkok és tanfolyamok keresésére, amelyekre nem vagyunk beiratkozva (de jogosultságunk van megtekinteni.)

  • Könnyebb tevékenység navigáció

Az “Előző” és a “Következő” linkekkel, valamint az ugrás menüvel könnyebben és intuitívabban navigálhatunk a kurzusok között.

  • Moodle a mobilra!

A láblécben és a felhasználói profilokban található hivatkozások arra ösztönöznek, hogy töltsük le és használjuk a Moodle Mobile alkalmazást.

 

Tanároknak, oktatóknak hasznos új funkciók:

  • Hatékonyabb felhasználói menedzsment

A tanárok most be tudják jegyezni, keresni, szűrni és szerkeszteni vagy törölni a tanulókat egy új egyszerű Résztvevők és beiratkozók képernyőn.

 

  • A tevékenységek teljesítésének felülírása

Egy új lehetőség, “A tevékenység befejezési állapotának felülbírálása” azt jelenti, hogy a tanárok manuálisan megjelölhetik teljesítettnek a tanulók tevékenységeit.

  • Hasznos fájltípus választó

A feltöltendő feladatoknál és a hozzárendeléseknél szükséges fájltípusok meghatározásakor és a médiafájlok feltöltésekor a javasolt fájltípusok listája megkönnyíti a választást.

 

  • Adatbázis bejegyzések címkézése

A legutóbbi kiadásban található szójegyzék, fórumbejegyzés és könyv fejezet címkézése után most lehetővé teszi a tanulók számára az adatbázis bejegyzések címkézését.

 

Adminisztrátorok tevékenységét érintő változások, újdonságok:

  • Inspire Analytics a core-ban

Egy korábbi plugin, az Analytics már elérhető a coreban, amely részletes leíró és előíró jelentéseket nyújt a kockázatos tanulók támogatásához. A funkcióval kapcsolatban a fejlesztők örömmel veszik a visszajelzéseket.

  • Új szűrők a felhasználói túrákhoz

A felhasználói túrákat mostantól kategóriák, kurzusok és kurzusok formátuma szerint szűrhetők, így a túrák célzottabb területeket érhetnek el az adott oldalon.

  • HTTPS átalakítás

A HTTPS-re konvertáló webhelyek esetében a HTTPS konverziós eszköz átalakítja a beágyazott HTTP-tartalmat HTTPS-re.

  • Az OAuth2 megbízható email szolgáltatás

 

Egy hasznos jelölőnégyzet lehetőséget ad arra, hogy elfogadja az OAuth2 bejelentkezést megerősítő e-mail nélkül. Hasznos, ha a szervezet a Google-t használja a domainhez.

 

  • Az összes Token kezelése

Az új funkcióval együtt, az összes token kezelése mellett egy új adminisztrációs képernyőn megjeleníthető a felhasználói tokenek információi és a törlés lehetősége.

  • Webhelyregisztráció

Egy átláthatóbb webhely-regisztrációs oldal arra ösztönzi a felhasználókat, hogy regisztrálják webhelyüket, használják a mobilalkalmazást, és hasznos frissítéseket kapjanak. A regisztrált oldalak csak a Moodle.net-en keresztül oszthatják meg a tanfolyamokat.

 

A fejlesztések részletes listája és a kijavított hibák olvashatóak ITT

Cégünk rendszeresen fejleszt Moodle rendszereket vállalati képzésekhez. Munkatársaink naprakészek a Moodle működésével, újdonságaival kapcsolatban is. Amennyiben Téged is érdekel a Moodle, vagy vállalati képzés bevezetésén, fejlesztésén, digitalizálásán gondolkodsz, keress minket bátran, segítünk testreszabott megoldásokat találni!

A szerzőről

Pauer László

E-learning szakértő az ARTudásmenedzsmentnél, tanári végzettséggel, korábbi pedagógusi és oktatásszervezői tapasztalattal.

Szóljon hozzá