Eszközök Trendek

LMS, mint elengedhetetlen vállalati kellék

Manapság LMS rendszerek használata szinte már kötelező a vállalati környezetben, annyit tud segíteni a folyamatok automatizálásában, amelyek így nem emésztenek fel rengeteg időt és pénzt. Az LMS nem csak egy jó ötlet, hanem a legjobb.

Tényleg LMS-re van szükségünk?

Ha képben vagy az e-learning iparral, vagy olyan vállalatnál dolgozol, ahol van e-learning, akkor szinte lehetetlen, hogy nem hallottál még az LMS-ről. Az LMS, ahogy több cikkünkben is kielemeztük már, egy Learning Management System, azaz egy szoftver, ami segít az oktatásszervezésben, adminisztrációban és dokumentációban, nyomon követéssel, jelentésekkel, és e-learning kurzusok életre keltésével.

Sejthetjük, hogy rengeteg LMS van a piacon, többé-kevésbé ugyanazokkal a tulajdonságokkal, némelyik extra kiegészítésekkel. Ennek fényében a vállalatoknak ajánlott alaposan felkutatni lehetőségeiket, mielőtt elkötelezik magukat valamelyik rendszer mellett.

Tanulók hozzáadása

Ahhoz, hogy az LMS menedzselni és adminisztrálni tudja a felhasználókat, előbb fel kell őket venni a rendszerbe. Ha csak 40-50 munkatársat szeretnék hozzáadni, az még manuálisan kezelhető, de 100-nál már egyhangú a feladat, amiben ráadásul sok a hibalehetőség is. Szerencsére van arra lehetőségünk, hogy automatikusan hozzuk át az adatokat egy már létező rendszerünkből. Sőt, nem csak a jelenlegi munkatársakat adhatjuk így hozzá, hanem az új belépőket is automatikusan beíratja a rendszer.

Értesítések küldése

A meghívók kurzusokba, beíratások, emlékeztetők, és egyéb értesítések rendkívül fontosak lehetnek a tanulóknak ahhoz, hogy lássák lehetőségeiket, feladataikat, hogy kialakítsuk és fenntartsuk motivációjukat. Az ezeket kézzel készítő munkatárs valószínűleg nem sokáig maradna a cégnél. Még szerencse, hogy ezt is meg tudjuk automatikusan oldani, hiszen a LMS tökéletesen kezeli a tanulók minden egyedi tulajdonságát, és mindenkinek kiküldi a megfelelő értesítéseket. Jól hangzik, ugye?

Elérés más eszközökről

Van az LMS-nek egy specialitása, az SSO (Single Sign-On), ami lehetővé teszi, hogy csak egyszer kelljen bejelentkeznünk az adott LMS-be bármilyen eszközről (laptop, tablet, okostelefon). Az m-learning (mobile learning) trendként terjedésével az SSO szinte már természetes alaptulajdonság: bejelentkezek a laptopomon, és a mobilomon ugyanazt látom. Például, ha egy cég G suite-ot használnak, akkor az SSO segít az LMS alkalmazás használatában azzal, hogy a munkavállaló elérheti e-learning kurzusait a Google App Launcher-en keresztül.

Automatikus bizonyítvány

A bizonyítvány fontos része a munkahelyi e-learningnek, legalábbis az kéne, hogy legyen. Néhány képzéstípus, például a compliance, és a partner product training megköveteli, hogy a munkavállalók megfelelően ki legyenek képezve, akár ellenőrzés van, akár problémákkal kell megküzdeniük. De a bizonyítvány nem csak a fontos képzésekre kell, hogy vonatkozzon, hanem minden egyes új készség, tudásanyag elsajátítására vonatkozólag kellene, hogy kapjon a munkatárs. Az LMS automatikusan készít bizonyítványokat a munkavállalóknak, akik elvégeztek egy-egy kurzust.

Tanulási útvonalak meghatározása

Egy vállalatban minden egyén más és más képességekkel rendelkezik, és más készségekre van szükségük a munkájukhoz, mások a céljaik szakmai és személyes téren is. Ezért a tanulási útja is mindenkinek egyéni. A személyre szabott tanulás segít a tanuló elkötelezésében, fenntartja motivációját, és bebiztosítja, hogy valóban hasznos és szükséges tudást kapjon. A tanulási útvonal lehetővé teszi a tanulónak, hogy összefüggő kurzusokat végezhessen el úgy, hogy amint elvégez egy kurzust, értesítést kap a következőről, és így az LMS lépésről lépésre, automatikusan végig vezeti a felhasználót a tanulási folyamaton.

Egyesítés a társas tanulással

A társas tanulás előnyös a munkavállalóknak, mert elősegíti az információ megosztást, a kommunikációt, és a csapatmunkát, a tanuló megtanulhatja jó célokra használni a népszerű közösségi média platformokat. Az LMS egyszerűbbé teszi a társas tanulást úgy, hogy segít például Facebook és Twitter linkek beillesztésében, Facebook és LinkedIn csoportok létrehozásában, és online fórumokhoz való csatlakozásban, amik hasznosak lehetnek a tanuló számára. Az LMS-t emellett arra is használhatjuk, hogy saját e-learning kurzusunkat értékesítsük a piacon a közösségi média segítségével, ahol még több új tanulót tudunk bevonzani.

Forrás: https://elearningindustry.com/lms-for-corporate-organizations-having-absolute-necessity

A szerzőről

elearning.co.hu

Szóljon hozzá