Érdekességek

E-learninggel az opioid-függőség ellen

Az opioid-válság egyre pusztítóbb mértékben növekszik szerte a világon. A helyi és nemzeti hatóságok küzdenek, hogy megtalálják a módját, hogyan edukálják hatékonyan a droghasználókat, és az érintettek családtagjait, barátait, az orvosokat. Ebben a küzdelemben az eLearning egy létfontosságú eszköz lehet, és meghozhatja az áttörést.

Az opioid-válság mélysége

Az opioid (opiát) függőség egy központi idegrendszeri betegég, amely az ópiumszármazékok (opiátok) folyamatos használatának eredménye. Az opioidok által keltett erőteljes eufória érzés miatt, sok ember esetében nagy a kockázata szerek rekreációs felhasználásának. Az a vágy, hogy opioidokat használjanak, hogy „elszálljanak” opioid függőséghez vezet. Az opioid-függőség igen komoly orvosi és társadalmi probléma.

2015-ben az Egyesült Államokban a halálesetek 2%-a kapcsolódott az opioid-válsághoz. De a halálesetek csak a leglátványosabb részei a válságnak. A New York Times-ban közzétett jelentés szerint jelenleg több, mint 2 millió amerikainak van valamilyen problémája az opioidokkal, és 2015-ben több mint 97 millió ember vett be vényköteles fájdalomcsillapítót (12 milliót anélkül, hogy orvos irányította volna).

A jelenlegi opioid-válsági tartomány okait nehéz feltárni. Az opioid-függőség természetesen nem új, évszázadokra nyúlik vissza. A 1980-as évektől kezdve a fájdalomcsillapító felírása exponenciálisan emelkedni kezdett. Egy jelentés, az Opioid Action megállapította, hogy átlagosan, amerikai orvosok összesen 650.000 darab ilyen receptet írnak fel naponta. Ezzel a gyógyszeripar új lendületet vett, és kezdte elárasztani a piacot mindenféle fájdalomcsillapítókkal, köztük opioidokkal is, beleértve az OxyContin-t (opioid gyógyszer, ami magas kockázattal függőséget okoz) is. Végül ez is hozzájárult a válság elmélyüléséhez és a terjedési ütem felgyorsulásához (mind legális forrásokból, mind illegálisan).

Az oktatás létfontosságú szerepe

Opioid Action, többek között az a szervezet, ami hangsúlyozza, hogy a jelenlegi kábítószer-válság kezelésében milyen kiemelt szerepe van az oktatásnak. Ahogy az Opioid Action is kihangsúlyozza: “Azt mondják, hogy egy uncia megelőzés megér egy font gyógyítást. Ez minden bizonnyal vonatkozik az opioid-válság elleni küzdelemre irányuló erőfeszítéseinkre is! Az oktatási és megelőzési feladatokat ugyanolyan sürgető kérdésnek tartjuk és ugyanolyan eltökéltséggel közelítjük meg, mint a túladagolások kezelését, a rehabilitációt és a kábítószer-kereskedők elfogását. Azon dolgozunk, hogy elkezdődjön az a kulturális átalakulás, amely ahhoz szükséges, hogy közösségeinket megszabadítsuk az opioid-válság szorításából.” Az Opioid Action és hasonló más csoportok által igényelt oktatás sokrétű, melynek célja, hogy elérjék a felhasználókat, a potenciális felhasználókat, a gondozókat és az egészségügyi szakembereket is. Ez komoly kihívást jelent az oktatással foglalkozó szakembereknek, már csak az oktatandó csoportok számossága miatt is. Emiatt is tud az eLearning a megelőzési stratégia részeként megjelenni.

Az American Society of Addiction Medicine eLearning kezdeményezése

Az American Society of Addiction Medicine (ASAM) 1954-ben alakult, és egy professzionális orvosi társaság, amely több, mint 5000 orvost tud a soraiban, ahol klinikusok és más szakemberek dolgoznak együtt az addiktológiai orvoslás területén. Amint azt küldetésnyilatkozatuk részletezi: “Az ASAM elkötelezett a függőség kezeléséhez való hozzáférés növelésében, és minőségének javításában, az orvosok és a nyilvánosság oktatásában, a kutatás és a megelőzés támogatásában, valamint az orvosok szerepének definiálásban a függőségben szenvedő betegek ellátásában.” Ahhoz, hogy elérje a lehető legtöbb ember, ASAM hatalmas forrásokat dedikált online oktatási lehetőségekre.

ASAM eLearning Center több, mint 300 órányi eLearning tanfolyamot kínál fel ingyenesen a résztvevőknek. Az eLearning tanfolyamok témái közé tartoznak például, hogy hogyan kell felírni opioid szert biztonságos módon, hogyan átalakítja az életet a függőség, melyek a legújabb kutatás-alapú klinikai stratégiák, és hogyan kell oktatni a nyilvánosságot az opioid függőségről és annak veszélyeiről. Amellett, hogy az ingyenes tanfolyamokat elvégezhetik a segítő szakemberek és az érintett közösség, az ASAM kínál online tanfolyamokat orvosoknak, melyeknek Addiction Board Prevention Medicine (ABPM) tanúsítványt szerezhetnek. Ez az online tanulási eszköz a tanulmányi anyagokon túl tartalmaz áttekintéseket, definíciókat, és gyakorlati tesztkérdéseket és válaszokat azokra.

Mivel az oktatás az ASAM prioritási listájának élén áll, nem meglepő, hogy webhelyük számos egészségügyi témával kapcsolatos online oktatás linkje elérhető.

A cikk szerzője: Orosz Judit

Források:

eLearningInside: EdTech News, e-Learning News and Talent Development News

Opioid függőség | Kábítószer-függőség, Drogrehabilitációs Klinikán (heroindetoxeurope.com)

New AFT e-learning course to combat the opioid crisis | American Federation of Teachers

A Prescription for Action | A Prescription for Action (opioidaction.org)

Oxycontin Uses, Side Effects & Warnings – Drugs.com

A szerzőről

elearning.co.hu

Szóljon hozzá