Érdekességek Eszközök

Digitális tartalom létrehozása

Akár adaptálni szeretnénk a digitális tartalmunkat, akár tudományos teret alakítanánk ki az interneten, fontos tudni, hogyan hozhatunk létre oktatási tartalmat a hallgatók számára.  Az oktatás ma már nem értelmezhető digitális tartalom nélkül, hiszen a hallgatók digitalizáció által vezéreltek, mely számos lehetőséget nyújt általuk.

Az internet hosszú ideje egy kikapcsolódási eszköznek, valamint információs forrásának tekinthető, melyben az oktatás szerepe is kiemelkedő.

Az elmúlt években az oktatási tartalmak létrehozása hatalmasat fejlődött. Ma már számos olyan eszközzel kiegészítve hozhatunk létre digitálisan oktatási tartalmakat, mint az oktatóvideók, podcastek, e-könyvek, webes szemináriumok stb. Mindezek olyan lehetőségeket nyitnak meg, melyek megkönnyítik és segítik az online oktatás világát, például az elvégezhetőség egyre nagyobb korlátlansága által.

Nézzünk meg 5 tippet, hogyan készíthetünk oktatási tartalmat!

  1. Terv kialakítása: Határozzuk meg az oktatás célját, ismerjük meg a célközönséget az igényeket, valamint a korlátokat, majd alakítsunk ki egy jól átlátható és értelmezhető kialakítási tervet.
  2. Kutatás folyamata: Vizsgáljuk meg, hogy az oktatás célja és a célközönség igényei összefüggésben vannak-e egymással. Gyűjtsük össze és/vagy ellenőrizzük a tananyaghoz kapcsolódó forrásokat. Vizsgáljuk szakértői szemmel a kutatás folyamata során kinyert információkat.
  3. Tartalomgazdagítás: A tartalmat a tudás és tapasztalat együttes alkalmazásával kell létrehozni és olyan formában kell megjeleníteni, hogy a tanulók érezzék, hogy a tananyag tapasztalatokra épülő, hasznosítható tudást nyújt számukra.
  4. Tartalommegosztás: Számos olyan platform van, ahol az elkészült tartalmunkat megoszthatjuk, mint például a Moodle keretrendszer. Új tartalom feltöltésekor mindig ügyeljünk rá, hogy a tanulók kapjanak értesítést róla.
  5. Tárolás és rendezés: Nem csak a tartalom elkészítésére és megosztására kell összpontosítani, hanem a feltöltött információk megőrzésére és követésére is, hiszen ezek a későbbiekben is fontos adatot jelenthetnek számunkra.

Nézzünk meg pár eszközt, mely segíthet az oktatási tartalmunk létrehozásában:

  • GoConqr: Ennek az eszköznek a segítségével könnyedén készíthetünk gondolattérképet, jegyzetet, diagramot.
  • Lássunk egy összefoglalóvideót róla!
  • Canva: Ez a népszerű eszköz új tanulási élményeket kínál. Például segíti a hallgatókat fejleszteni a vizuális kommunikációjukban, kreativitási képességükben. Használhatjuk például infógrafikák létrehozásához, illetve számos sablont igénybe bevehetünk saját tartalmunk készítésekor.
  • EdPuzzle: Ezzel az eszközzel oktatási videókat készíthetünk, valamint kérdéseket is csatolhatunk a hallgatók számára. Tekintsük meg a videóbeszámolót róla:
  • Flipgrid: Az eszköz segítésével osztálybeszélgetéseket generálhatunk. A platform különböző témákat tartalmaz, melyeket tanárként javasolhatunk a hallgatóknak. A hallgatók véleményüket videókban rögzíthetik, ezáltal fejleszthetik beszédkészségüket.
  • Play Posit: Az EdPuzzle segítségével ezzel az eszközzel is interaktív videókat hozhatunk létre. Jellemzője, hogy a program szüneteket vezet be annak érdekében, hogy a hallgatók válaszolhassanak a kérdésekre és elmélyülhessenek egy adott témában. Ezután a tanár nyomon követheti a kérdésekre adott válaszokat.

Forrás: https://pedagoo.com/how-to-create-educational-content/?lang=en

A szerzőről

elearning.co.hu

Szóljon hozzá