Módszertan

10 hasznos tipp a fejlesztés megkezdése előtt

A tananyagfejlesztés megkezdése előtt érdemes átgondolni néhány dolgot, amik egységessé teszik azt mind vizuálisan, mind működés szempontjából. Íme, néhány tipp ehhez!

 

1.       Navigáció: gondold át, hogy milyen gombokkal szeretnél navigálni, ezek hogyan nézzenek ki és hol helyezkedjenek el az oldalon! A tananyag egésze során ez legyen egységes.

2.       Struktúra: döntsd el, hogy a tananyag lineáris felépítésű, vagy elágazásos legyen!

3.       Tartalomjegyzék: találd ki előre, hogy hogyan nézzen ki a tartalomjegyzék – érdemes az aloldalakat és így a logikai felépítést jelezni itt is, például számozással!

4.       Gombok: a gombokkal kapcsolatban is döntsd el előre, hogy hogyan nézzenek ki: mekkorák, milyen színűek legyenek. Ha megnézte a tanuló a mögötte lévő tartalmat, akkor megváltozzon-e a színe, vagy sem.

5.       Feladat: a tananyagban szereplő feladatok esetén legyen-e lehetőség arra, hogy többször próbálkozzon a tanuló.

6.       Továbbhaladás: a feladatoknál az is kérdéses, hogy a megoldásuk nélkül is tovább tudjon-e haladni a tanuló az anyagban, vagy mindenképpen meg kelljen-e oldani a feladatot.

7.       Szabad bejárás: döntesd el, hogy szabad bejárású legyen-e a tananyag, vagy tetszőleges sorrendben nézhetik meg az oldalakat!

8.       Címsor: mindig legyen egységes, találd ki a kinézetét, színét, a címsor betűtípusát és pontos elhelyezkedését az oldalon! A betűméret, és a cím elhelyezkedése minden oldalon legyen egységes.

9.       Betűtípus: előre tisztázd azt, hogy milyen betűtípussal, milyen betűmérettel dolgozol, és az minden oldalon legyen ugyanolyan! Ha többféle szöveget különböztetsz meg az oldalon, akkor azok betű is legyenek egységesek (például: az utasítások, ismeretközlő szövegek, feladatok stb. szövegének betűmérete minden oldalon legyen egységes).

10.   Logó: amennyiben szerepel az oldalon az adott cég logója, akkor az minden esetben ugyanott legyen, hiszen az csak zavaró, ha az oldalak között ez váltakozik.

A szerzőről

Müller Andrea

Tananyagfejlesztő az ARTudásmenedzsmentnél, aki több éves e-learning fejlesztői és pedagógiai tapasztalattal rendelkezik.

Szóljon hozzá