Jó gyakorlatok Trendek

UPM Forest Life – Séta egy finn erdőben

Ma egy izgalmas, élményt adó oldalt látogatunk meg, ami élen jár az ismeretadásban. Nem mai darab és lassan elavultnak számító flash alapú, mégis a jó példák között említhetjük a finn faipari vállalat, az UPM szemléletformáló, felelős erdőgazdálkodást bemutató interaktív weboldalát.

Finnország a világ egyik erdőkben leggazdagabb országa, az erdős területek aránya több, mint 70%. Az ott honos állat- és növényvilág több mint fele erdei faj. Ez a gazdag erdei ökoszisztéma az elmúlt 50 év alatt majdnem teljesen az erőszakos erdőgazdálkodás áldozatává vált. Mostanra 700 eredetileg erdei fajt nyilvánítottak veszélyeztetettnek élőhelyeik széttöredezése, megszűnése miatt.

A társadalmi és természeti értékek védelme és a gazdasági érdekek ütközése folyamatos volt az elmúlt években, és a helyzet mára sem rendeződött megnyugtatóan. A finn faipari vállalatok még 2008-ban is vonakodtak termékeiket végigvinni az FSC minősítés útján. Ugyanebben az évben J. K. Rowling leállíttatta a könyvéből készült finn fordítás helyi papírra történő nyomtatását, mivel a papír nem rendelkezett FSC tanúsítvánnyal. Most úgy látszik, hogy a helyzet nem reménytelen.  Lassan a nagyvállalatok is felismerik, hogy mindannyiunk hosszú távú közös érdeke megvédeni és fenntarthatóan hasznosítani a természeti erőforrásainkat.

A világ 10 legnagyobb faipari vállalata közé tartozó finn óriáscég, az UPM, nem csak a gyakorlatban műveli megbecsüléssel a területeit, azt is fontosnak tartja, hogy az általa képviselt elveket megismerjék és megértsék az emberek.

Lenyűgöző látvánnyal és az erdő hangjaival kísérve haladunk végig vezetőnkkel az egyes helyszíneken. Láthatjuk az erdők hasznosításának régi és mai formáit, az erdei élőhelyeket, az erdő gazdag élővilágát. Megismerhetjük a finn erdők főbb alkotó fajait és a honos élővilágát, madarait, rovarvilágát. Képet kapunk az erdei ökoszisztéma ciklikusságáról, megnézzük, hogy az emberi beavatkozás hogyan segíti elő a regeneráció gyorsabb lefolyását. Nagyon érdekes példát látunk a faipari hulladék hasznosítására.

Gyertek Ti is egy varázslatos finn erdőbe sétálni és kikapcsolódás közben megismerni a fenntartható erdőgazdálkodást!

A szerzőről

Nemes-Réti Krisztina

Tananyagfejlesztő és e-learning szakértő az ARTudásmendzsment csapatában.

Szóljon hozzá