Érdekességek Trendek

A mesterséges intelligencia és az oktatás szimbiózisa II.

A cikk első részében (kattintson a képre!) feltérképeztük a mesterséges intelligencia, és az oktatás fogalmát. Most nézzük meg, hogyan tudnak együttműködni, hogyan fogja a mesterséges intelligencia megreformálni az oktatást. Milyen lehetőségeink vannak, és hogyan tudunk arra felkészülni, hogyan fog tanulni a kislány, aki múlt héten élete első szavaival Alexát kérte megy, hogy kapcsolja be neki a mesét.

Pro és kontra

Az AI megoldja az osztályzás automatizálását, asszisztensként tud viselkedni, és válaszolni a diákok összes felmerülő kérdésére, így a tanároknak ezzel nem kell foglalkozniuk. Megoldja az sajátos nevelési igényű tanulók oktatását is, hiszen nekik is ugyanúgy személyre tudja szabni a tanulási folyamatot, mint mindenki másnak. Például, autista tanulók szocializációs képességeinek fejlesztéséhez hívták segítségül az AI-t, és rendkívül bíztató, pozitív eredmények születtek. Az AI időt spórol meg a tanárnak azzal is, hogy nem a tananyag leadásával kell foglalkoznia, hanem a motiválással. Ez kulcsfontosságú. Az itt felsoroltak mind időt és pénzt takarítanak meg hosszú távon az oktatásnak: tanulónak és tanárnak egyaránt. A hatékonyság jelentős növekedéséről nem is beszélve.

Kétséggel töltheti el az e-learning laikusokat az is, hogy ez valóban igazi tanulás-e. Tényleg meg tudja egy gép tanítani a tanulóknak mindazt a lexikális és tapasztalati (ez a kritikusabb) tudást, amit egy hús-vér tanárember átad? Igen, mindezekre képes. Sőt, még sokkal többre is. Az AI nem csupán egy digitális tanár, hanem mentor is. Tömörít rengeteg adatot, azokból leszűri a tanulónak releváns részeket, tantervet, tudásméréseket, tanulókártyákat, és szimulációkat készít. Figyeli a tanuló egyéni sajátosságait, a haladásának ritmusát, hogy milyen feladatokkal tanul a legkönnyebben, mi az, ami nehezen megy, mi az, ami tudása hiányzik – vagy ami megvan, és arra lehet alapozni, szóval gyakorlatilag mindent, ami a tanulási folyamatot segíti. Az AI már ma is képes arra, hogy olyan robotokat irányítson, akik tapasztalatok útján tanulnak, alkalmazkodnak a váratlan helyzetekhez, és teljesen emberi tevékenységeket hajtsanak vége, az alapján, hogy mi minden van beléjük táplálva.

Az élethosszig tartó tanulást is támogatja, hiszen a diákok már eleve az AI mellett nőnek fel, és használják, így az megismeri őket, és egyre tökéletesebben tudja személyre szabni oktatásukat, és egyengetni útjukat. Tömegek fellélegeznének, ha nem kellene szakok, egyetemek, vagy akár munkahelyek között dönteniük, hanem az AI megtenné ezt helyettünk, mindenféle prekoncepciók nélkül. Segít nekünk az AI abban is, hogy pontosan milyen kompetenciákat és hogyan szerezzünk meg ahhoz, hogy sikeresek legyünk.

A jövő

Itt érkezünk el oda, amiről Martin Ford, kaliforniai vállalkozó és jövőkutató ír „A robotok kora” c. könyvében. A MOOC-é a világ. Az elit intézményekben (de előbb utóbb mindenhol) a tanulók választhatnak, hogy tantermi oktatásban, blended-learningben, vagy teljesen e-learningben végzik el az adott tárgyakat. A tanulóknak adott számú kreditpontokat kell megszerezniük, adott tudományterületről, az általuk preferált módon, és ezekkel a kreditpontokkal lépnek (és haladnak!) majd a munkaerőpiacon, a munkáltatók ezek alapján keresik őket. Az oktatás és képzés területén ez jelentősen megkönnyítené a munkavállalók fejlődését, a munkáltatóknak pedig a fejlesztést.

Az AI tehát a mindennapjaink része már, akárhogy is nézzük. Sokáig nem hittünk abban, hogy egy chatbot válaszolhat bármilyen kérdésünkre, vagy hogy elég szépen megkérni a TV-t, hogy kapcsolódjon be, nem pedig hosszú percekig keresni a távirányítót, mégis eljutottunk ide. Az oktatásban a folyamatok ugyan csigalassúsággal haladnak, de meg fogjuk érni azt a kort, amikor digitalizálódik az egész. Nyugaton és keleten is. Hogyan készüljünk fel rá? E-learninggel.

 

Irodalomjegyzék

A mesterséges intelligencia az oktatásban. (2018. 05. 18). Forrás: oktatas.atlatszo.hu: https://oktatas.atlatszo.hu/2018/05/17/a-mesterseges-intelligencia-az-oktatasban/

A mesterséges intelligencia megváltoztathatja az oktatás jövőjét. (2017. 03. 28). Forrás: regenseurope.com: https://www.regenseurope.com/hu/-/artificial-intelligence-could-change-the-future-of-education

Ford, M. (2017). Robotok kora. Budapest: HVG könyvek.

Lynch, M. (2018. 05. 05.). 7 roles for artificial intelligence in education. Forrás: The Tech Advocate: https://www.thetechedvocate.org/7-roles-for-artificial-intelligence-in-education/

Sudarshan, S. (2018. 08. 09.). The Role Of Artificial Intelligence In Learning. Forrás: eLearning Industry: https://elearningindustry.com/artificial-intelligence-in-learning-role

A szerzőről

Réffy Orsolya Nóra

Szóljon hozzá