Érdekességek Trendek

Mi az az LXP?

A Learning Experience Platform (LXP) olyan Netflix-féle tanulási környezet, célzott tartalmakkal, közösségi médiával, és intelligens ajánlások révén bevonja a tanulókat az egész tanulási folyamatba.

Mi az az LXP?

John Bersin szerint ez a képzés és fejlesztés Netflixe, azaz forradalmasítja a tartalom fogyasztást azzal, hogy mesterséges intelligencia által ajánlott tartalmak szerint hozza létre a felhasználó személyes portálját. Az LXP ugyanezt csinálja a tanulással, elkötelezi a tanulót, és interaktívvá teszi a folyamatot.

Az LXP nem egy együdálló technológia vagy alkalmazás. Inkább a meglévő tanulási módszerek széles skáláját használja fel a holisztikus tanulási portál létrehozása és összesítése céljából.

Bersin szerint ez szinte televízió-szerű tapasztalatokat ad, a „legnépszerűbb” kurzusok kategóriába testreszabott tartalmat hozva, és olyan csatornákat hoz létre, amelyeket a felhasználók követhetnek, és javaslatokat kaphatnak arról, hogy mit tanuljanak a korábban feltárt készségek alapján. Ezek metszik egymást a mikrotanulás elemeivel, kisebb tartalom egységekkel (pl.: videók, podcastok, animációk), és a nagyobb adag ismeretekkel (pl.: hosszú szakmai cikkek, e-könyvek, és vállalati prezentációk).

A televíziós élményekkel ellentétben azonban a vállalat képes lenne a tartalmakat szűrni, mielőtt az a munkavállalók elé kerül, így a szűrt tartalomból választhatnak, és még jobban személyre lesz szabva nekik. Az arculati elemek bevonásával, felhasználói élmény fejlesztéssel az LXP hatása megsokszorozható.

Példa

Jó példa az LXP-re a Linkedin nem rég fejlesztett e-learning programja. A Lnyda.com-mal közösen fejlesztették ezt ki a Linkedin felhasználók számára, azóta egyre több magyar cég is használja. A platform lehetőséget ad a személyreszabott tanulásra, a tudásmegosztásra, a személyes fejlődésre is. A Linkedin profil alapján ajánl tartalmat, és bár fizetős szolgáltatás, renkdívül hamar megtérül az ára, sok cég fektet ebbe anyagi erőforrást, és nem csalódnak.  Megtalálhatóak rajta a Harvard publikációi, TED előadások, és még rengeteg külső forrásból érkező tartalom.

A szerzőről

elearning.co.hu

Szóljon hozzá