Jó gyakorlatok Trendek

A mikrotanulás előnyei

A mikrotanulás egyaránt jelent előnyöket a cégeknek és alkalmazottaiknak is, egyre inkább favorizált megoldás az oktatásszervezésben és az e-learning fejlesztésben.

A mikrotanulás közkedvelt az alkalmazottak körében, mivel bárhol és bármikor tanulhatnak, akkor férhetnek hozzá a tananyaghoz, amikor szükség van rá egy feladat vagy probléma megoldásához. A cégek számára a mikrotanulást gyors és egyszerű megvalósítani a kompaktsága miatt.

A mikrotanulás hat előnye az alkalmazottak számára

1. Megoldás az alacsony figyelemküszöbre

A tanulók számára a mikrotanulás kis információegységeket közvetít, melyek megfelelnek az alacsony figyelemküszöbnek. Az egységek 2-3 percesek, ami ideális a figyelem megtartásához.

A mai tanulók kis információlöketeket várnak el, melyeket anélkül el tudnak sajátítani, hogy túl sok időt töltenének vele. A szükséges modulok, melyek többféle formátumúak lehetnek (rövid videók, kvízek, interaktív tartalmak, prezentációk vagy podcast-ek), bárhol, bárhonnan elérhetőek.

2. Nem gond, ha kevés idő áll rendelkezésre a tanulásra

A mikrotanulás rövid elemei lehetővé teszik a gyors elsajátítást anélkül, hogy bővebb időt kellene fordítani a tanulásra. Emellett a modulok mobileszközökön is elérhetőek, melyek még kényelmesebbé teszik a tanulási folyamatot.

3. Támogatja a több eszközös kompatibilitást

A mikrotanulás hozzáférhető lehet számos eszközön, a laptopoktól a tableteken át az okostelefonokig. A tanulók nincsenek asztalhoz kötve, és ez megadja nekik a lehetőséget, hogy tetszés szerinti eszközt használjanak. A tanuló elkezdheti az anyagot laptopon, folytathatja a tabletén, és utazás közben hozzáférhet a mobilján is, ahányszor csak szeretne.

4. Segíti a munka és a magánélet közti egyensúlyt

A mikrotanulás által biztosított rugalmasság jó hatással bír a munka és a magánélet egyensúlyára. Gondoljunk csak bele: bárhol, bármikor, bármilyen eszközön lehetséges a tanulás, amikor az időbeosztásba leginkább beleillik – nem zavarja meg a megszokott tevékenységeket.

5. Segíti a Just-In-Time (JIT) tanulást

A mikrotanulás tömör, specifikus tudást közvetít, akkor, amikor szükség van rá. Az alkalmazottak elérhetik a modulot az eszközeiken akkor, amikor egy bizonyos problémába ütköznek, vagy feladatot kell megoldaniuk. A mikrotanulás ezen just-in-time aspektusa nem csak leköti a tanulókat, hanem annak az igényüknek is megfelel, hogy a szükség pillanatában juthassanak a kellő információkhoz.

6. Elősegíti a naprakészséget

Ahogy az információk dinamikusan változnak, úgy szeretnék a tanulók mindig a legfrissebbhez hozzájutni. A mikrotanulásos tananyagokat könnyen lehet frissíteni a legújabb információkkal a struktúrájuk miatt. Ha csak egy bizonyos modult kell frissíteni, akkor ez anélkül megtehető, hogy a többi modulhoz hozzá kellene nyúlni.

 

A mikrotanulás előnyei a cégek számára

A cégek számára a mikrotanulás egyaránt jelenti a hatékonyság növelését oly módon, ami tetszik az alkalmazottaknak, és az egyszerű készítést is. A 3-6 perces tartamú mikrotanulásos modulokat könnyű tervezni, fejleszteni, és kiterjeszteni. Nincs szükség összetett animációkra és grafikákra, ami meggyorsítja és költséghatékonyabbá teszi a folyamatot. Minden modul egy meghatározott tanulási célra fókuszál, kis információegységeket közvetít az alkalmazottaknak, melyek azonnal hasznosíthatóak, nagyban növelve a hatékonyságot.

A mikrotanulás befektetésének megtérülési mutatója (ROI) igen kedvező. Az elkészítési költségek nem magasak, az elkészült tartalmakon könnyedén lehet módosítani. A moduláris struktúrából eredően a tartalom könnyen és gyorsan újratervezhető. A modulok részeiből egyszerűen lehet új tartalmakat előállítani. Ezek az előnyök teszik vonzóvá a mikrotanulást a cégek számára.

Forrás

A szerzőről

Pauer László

E-learning szakértő az ARTudásmenedzsmentnél, tanári végzettséggel, korábbi pedagógusi és oktatásszervezői tapasztalattal.

Szóljon hozzá