Jó gyakorlatok Trendek

sorting.at rendezési algoritmusok vizualizálva

Első hallásra nagyon bonyolult és elvont matematikai meghatározásnak tűnik, de a gyakorlati életben is jelentős haszna és sok felhasználási területe van: a számítógépes adatfeldolgozás minden területén használják őket, tehát amikor bekapcsoljuk a gépünket rendezési algoritmusok sora fut rajta.

Mi is az a rendezési algoritmus?

Rendezési algoritmusnak nevezünk egy eljárást, ami valamilyen szempont szerint sorba rendezi egy halmaz elemeit.  Típusát tekintve lehet minimumkiválasztásos, összefésüléses, buborék, és még rengeteg féle rendezési algoritmus létezik.

Nagyon modern dolognak hangzik, pedig maga az algortimus szó az ókori perzsa tudós al-Hvárizmi rosszul latinra fordított nevéből származik. Az első számítógépre írt algoritmust és számítógépes nyelvet Ada Lovelace írta 1842-ben.

A sorting.at-n kiválaszthatjuk az algoritmusok típusát, az elemek színét, amit aztán lejátszhatunk, megállíthatunk, visszapörgethetjük a folyamatot. Egymás mellett több algoritmus működését is lejátszhatjuk, így megfigyelhetjük az egyes típusok közötti különbséget. Mindez igényes kivitelezéssel, szép vizualizációval, nagyon szórakoztató módon hozza közelebb hozzánk a rendezési algorimusok elméleti megértését.

Nézd meg ezt a Captivate-tel készített videot a gyorsrendezésről:

 

Ha megjött a kedved az algoritmusokhoz, nézd meg a kupac, vagy halom rendezést mezőségi néptánc formában eltáncolva:

A szerzőről

Nemes-Réti Krisztina

Tananyagfejlesztő és e-learning szakértő az ARTudásmendzsment csapatában.

Szóljon hozzá