Eszközök Jó gyakorlatok

Ingyenes magyar e-learning lehetőségek

Mi van akkor, ha nem oktatni szeretnénk, hanem csak a magunk szórakozására, vagy saját kompetenciáink tudatos fejlesztésére koncentrálnánk? Milyen magyar nyelvű platformok vannak erre? Szerencsére válogathatunk bőven, nézzük mik közül!

Ismerjük már a legnépszerűbb keretrendszereket, tudjuk milyen kulcsszempontokat kell figyelembe vennünk ahhoz, hogy jó egyetemi kurzust hozhassunk létre, és azt is, mely lehetőségekkel tehetjük színesebbé ezeket.

Kaliforniában már közeledik az az idő, amikor az önéletrajzokban nem végzettségeket sorolnak, hanem kompetencia alapú bizonyítványaik elemeit. Ez azt jelenti, hogy online végezhetünk el kurzusokat, ezekért pontokat kapunk, és a munkaerőpiacon ezek határoznak majd meg minket. Ennek előfutárai a MOOC kurzusok. A MOOC (Massive Open Online Courses) kurzusokat akárhányan szabadon elvégezhetik (tehát nincs létszámlimit, mint az egyetemeken), hozzáférhető bármilyen böngészőből, bármilyen eszközről, előképzettség nélkül, az e-learning minden jótulajdonságával együtt (saját tempónkban, rendkívül színesen, tartalmilag jóváhagyott tananyagok). Magyarországon ennek élharcosa K-MOOC, az Óbudai Egyetem fejlesztése, ahol magyar egyetemek által megalkotott kurzusok találhatóak mindenki számára elérhetően. Az oldal a világ minden részéről elérhető, a magyar nyelvű tananyagokhoz bárki hozzáférhet, feltölteni pedig a magyarországi és határon túli magyar tannyelvű főiskolák és egyetemek tudnak. Honlapjuk nagyon felhasználóbarát, mind kinézetre, mind a keresési lehetőségeket tekintve. A kurzusokat összességében, tudományterületek, és kiadó intézmény szerint is listázhatjuk. Bár nem kapott még rá az összes neves és feltörekvő egyetem, de a pozitív felhasználói visszajelzésekre alapozva reméljük, hamarosan még szélesebb körben tanulhatunk itt egy-egy szemeszter alatt.

A Webuni szintén egy magyar fejlesztés, ahol bárki tölthet fel tananyagokat, amiket regisztráció ellenében elvégezhetünk. Vannak ingyenes, és fizetős kurzusok is, illetve bármilyen okostelefonkészülékről elérhetőek a tananyagok, és végtelenszer visszanézhetők. Kereshetünk tudományterületek szerint, illetve van legnépszerűbb, legújabb, fizetős és ingyenes kategória is. Képzések rendkívül színes palettája tárul elénk az oldalon: a pénzügy-számvitelen és a programozások keresztül megtanulhatunk zongorázni és szemet rajzolni is, vannak recept kihívások, ahol életmód váltáshoz ajánlott recepteket és információkat kínál a kurzus egy hónapon keresztül, de ad olyan tippeket is egy-egy tananyag, hogy hogyan készüljünk fel hatékonyan a vizsgákra, ha kevés az időnk. Ha nem találjuk, amit keresünk, vagy éppen megszereztünk valamilyen tudást, amit még senki sem alakított tananyaggá, mi magunk is taníthatunk online a Webuni rendszerén keresztül, és még pénzt is kereshetünk vele. Minden nagyon pontosan és érthetően le van írva az oldalukon, válaszolnak az összes felmerülő kérdésünkre.

A harmadik oldal a Hashtag.school, amit tanárok fejlesztettek tanároknak. Nem bonyolult informatikai megoldásokkal van kivitelezve, hanem mindenki számára érhetően és elérhetően. Van gamification pontrendszer (játékosított pontozás, osztályzás), közösségi kommunikációra,  bármilyen multimédiás tartalom megjelenítésére is van lehetőség, és digitális osztálytermeket is létrehozhatunk, ahol online vezethetünk tanórákat. Bár ez a platform elsősorban nem mezei tanulni vágyóknak szól, hanem tanároknak, innovatív jellegével egyedülálló a magyar piacon. Egyébként pedig egy gyors regisztráció után mi is elvégezhetünk rajta kurzusokat középiskolai tananyag hiánypótlására vagy csak érdekességként.

Végül, de nem utolsó sorban, ami egyetemistaként a legnagyobb segítség bármilyen szakdolgozat, TDK pályamunka, vagy beadandó során az a MeRSZ (Magyar Elektronikus Referenciamű Szolgáltatás). Ez az Akadémiai Kiadó online könyvtára, ami már most rengeteg mindent tartalmaz, de folyamatosan frissül olyan magyar szakirodalmakkal, amik az egyetemeken kötelező vagy ajánlott olvasmányok, illetve egy-egy karnak a jegyzeteivel, amik elengedhetetlenek a sikeres tanulmányokhoz. A legtöbb felsőoktatási intézménnyel szerződésben állnak, így a hallgatók számára ingyenesen elérhető, de érdeklődők számára is bőven megéri egy-két szakkönyv árát kifizetni a regisztrációnál ahhoz, hogy több százat olvashassanak utána. Keresési opciói és megjelenése szintén nagyon felhasználóbarát, az olvasó könyvjelzőket tud elhelyezni, két kattintással hivatkozásokat létrehozni, beszúrni, jegyzetelni, és azt megosztani, nyomtatni, kiemelni, összeollózni… Minden olyasmit, amit egyébként papíron végeznénk sokkal bonyolultabban és rengeteg fa felhasználásával. Akár tudományos, akár hétköznapi érdeklődésből vagy referenciaként érdemes használni, ez Magyarországon a legkorszerűbb, legjobban használható tudásanyag segédlet.

A tanulásra sokszor kötelezőként gondolunk, ám az itt, és az előző cikkeinkben említett lehetőségekkel élménnyé válik, használjuk ki bátran! Érdemes blogunk többi bejegyzését is böngészni, rengeteg lehetőséget adunk a tanulás színesebbé tételéhez.

A szerzőről

Réffy Orsolya Nóra

Szóljon hozzá